Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

MAE al FR a răspuns la doleanța Moldovei de a primi bani pentru "ocupație"

23 ian. 2018,, 12:31   Politică
6975 11

Secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a calificat drept provocare declarația autorităților moldovene referitor la intenția de a percepe bani de la Rusia pentru "ocuparea" Transnistriei, relatează NOI.md cu referire la presa rusă.

Anterior, președintele Parlamentului Moldovei a acuzat Rusia de încălcarea normelor dreptului internațional, anunțînd intenția de a percepe miliarde de dolari de la Moscova pentru "ocupație".

"La sfîrșitul anului, datorită eforturilor comunității internaționale, a Tiraspolului, Chișinăului au fost atinse anumite soluționări pozitive. Iată spre acestea trebuie să ne orientăm, și nu spre asemenea apeluri provocatoare", a spus Karasin, comentînd spusele politicianului moldovean.

"Să lăsăm asta pe conștiința aceluia, care a declarat acest lucru. Să abordezi problema operațiunii de menținere a păcii pe Nistru, care acum nu demult a împlinit 25 de ani, într-o asemenea formă, este blasfemic și cinic. În mod special, politicienii responsabili trebuie să înțeleagă că această operațiune de menținere a păcii a servit drept garant al dezvoltării pașnice a Republicii Moldova și a Transnistriei, continuînd și acum să fie garantul păcii și a unui viitor pașnic al populației", a subliniat ministrul adjunct al MAE al FR.

El a adăugat că chestiunile de acest gen "se hotărăsc nu de la tribună prin declarații tari, ci prin muncă, pas cu pas, pentru a ajunge la soluții acceptabile pentru ambele părți în reglementarea transnistreană".


La Viena, în perioada 27-28 noiembrie, a avut loc o nouă rundă de negocieri "5 + 2", Chișinăul și Tiraspolul participînd la ele ca părți ale conflictului, Rusia, Ucraina, OSCE în calitate de mediatori, UE și SUA ca observatori. Potrivit totalurilor reuniunii, participanții la negocierile privind reglementarea transnistreană au semnat un protocol, urmînd să realizeze, pe parcursul anului 2018, toate prevederile Protocolului de la Berlin, asupra căruia au convenit la Viena.

Runda anterioară de negocieri, după o pauză de doi ani, s-a desfășurat în iunie 2016, la Berlin, și s-a încheiat cu semnarea unui protocol. Acesta se referea, printre altele, la acordurile privind apostilarea diplomelor, eliberate în nerecunoscuta RMN, utilizarea autoturismelor cu plăcuțele de înmatriculare ale regiunii, telecomunicațiile și comunicațiile, ecologia și cazurile penale.

Transnistria, 60% dintre locuitorii căreia o constituie rușii și ucrainenii, a încercat să obțină ieșirea regiunii din componența Moldovei încă înainte de destrămarea URSS, de teamă că pe valul naționalismului Moldova se va uni cu România. În anul 1992, după încercarea eșuată a autorităților Moldovei de a rezolva problema cu forța, Transnistria a devenit, practic, un teritoriu necontrolat de Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?