X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Macron: Problema transnistreană nu prezintă „un obstacol” pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat

15 iun. 2022,, 21:28   Politică
2274 0

Președintele francez, Emmanuel Macron, susține că problema transnistreană nu prezintă un obstacol pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de țara candidat la Uniunea Europeană (UE).

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, susținut la Chișinău împreună cu șefa statului.

„Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca Republica Moldova să rămînă suverană și teritoriul său să rămînă integru și ca și poporul său să nu devină destabilizat. Nu putem spune că această situație este un blocaj, obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat președintele francez.

Președinta Republicii Moldova a reiterat faptul că în prezent nu există un riscuri în ceea ce privește regiunea transnistreană.

„Prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană presupune o vulnerabilitate de securitate pentru Republica Moldova. Am văzut cu toții ultimele incidente de acum cîteva săptămîni. Așa cum au prezentat instituțiile noastre, aceste incidente își au originea în interiorul regiuni”, a declarat șefa statului.


Totodată, Maia Sandu a declara că în prezent situația în regiune este „liniștită”.

„Acum lucrurile sunt mai liniștite. Nu vedem un pericol iminent, dar atît timp cît avem acest război la graniță, această vulnerabilitate, acest risc este în continuare mare. Urmărim situația și comunicăm cu regimul de la Tiraspol, astfel încît să nu permite destabilizarea care ar provoca riscuri pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis șefa statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?