Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Lukașenko nu crede în intenția Ucrainei de a deschide un al doilea front în Transnistria

25 feb. 2023,, 13:45   Politică
3686 0

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, nu crede în intenția Ucrainei de a declanșa un al doilea front în Transnistria.

Șeful statului belarus a declarat acest lucru în timp ce răspundea la întrebările jurnaliştilor la Raubichi, informează BelTA.

În timpul conversaţiei cu preşedintele, reporterii au menţionat Transnistria drept un nou potenţial punct fierbinte în regiunea noastră. Or, în presă au răsunat deja avertismente despre o posibilă provocare, despre acumularea de echipamente la granița ucraineano-moldovenești. În acest sens, șeful statului belarus a fost întrebat dacă, în opinia sa, este posibil ca Ucraina să deschidă un al doilea front.

"Nu cred în asta. Nu este în interesul lor. Occidentul ar vrea să rezolve problema cu Rusia dintr-o lovitură și să închidă această „gaură cenușie” din Transnistria, cum se spune, și să unească Moldova, să o bage în România sau să o facă pro-occidentală. Acesta este scopul lor. Ucrainenii nu au nevoie de asta. Nu cred că ucrainenii își vor pierde mințile de tot și vor dezlănțui un fel de al doilea front", a spus liderul belarus.

În același timp, în Transnistria există militari și echipamente ruși, arme, care, dacă se întîmplă ceva, vor putea să dea un răspuns și apoi, după cum a remarcat președintele Belarusului, nu vor fi bucuroși.


Alexandr Lukașenko este de părere că situația din Transnistria este folosită de Occident pentru a destabiliza situația din regiune. "A destabiliza peste tot – acest lucru este în interesul Occidentului. Nu cred că ucrainenii au nevoie. Dacă deschid un al doilea front acolo, este o sinucidere pentru ei", a spus el.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat anterior că țara sa nu intenționează să-și trimită trupe pe teritoriul Transnistriei, deoarece o consideră parte a Moldovei.

Așa a comentat el, la o conferință de presă, declarația Ministerului rus al Apărării că Ucraina pregătește o invazie a teritoriului Transnistriei nerecunoscute.

„Respectăm integritatea teritorială a Moldovei și credem că teritoriul Transnistriei este teritoriul țării independente Moldova”, a spus Zelenski.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că Kievul intenționează să efectueze o provocare împotriva Transnistriei în viitorul apropiat, utilizînd pentru aceasta unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei și formațiunii Azov. Ministerul Apărării a mai subliniat că monitorizează îndeaproape situația de la granița Ucrainei cu regiunea transnistreană și este gata să răspundă la orice schimbare a situației. Guvernul Republicii Moldova nu a confirmat această informație și a cerut cetățenilor să păstreze calmul.

În contextul informațiilor care circulă în spațiul online cu privire la posibile provocări ale Ucrainei pe malul stîng al Nistrului, Ministerul Apărării al Moldovei a precizat că în prezent nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului nostru.

Departamentul apărării a declarat că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

Ministerul Apărării lucrează cu toate celelalte organe de securitate ale statului pentru ca împreună să fie posibilă prevenirea oricăror tentative de destabilizare, menținerea păcii și stabilității în țară, pentru ca cetățenii să fie în siguranță. „Trupele Armatei Naționale ca parte a Forțelor Comune de Menținere a Păcii din zona de securitate funcționează în regim normal”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Ministerul Apărării a precizat că dacă se identifică posibile amenințări la adresa securității țării, Ministerul Apărării va informa imediat opinia publică despre acest lucru. "Răspîndirea informațiilor false este menită să provoace panică și confuzie în rîndul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Îndemnăm cetățenii să rămînă calmi și să se informeze doar din surse oficiale", a specificat Guvernul Republicii Moldova.

19
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?