Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Locul următoarei provocări a lui Poroşenko ar putea deveni Transnistria?

27 noi. 2018,, 19:20   Politică
8657 11

Transnistria, unde sînt dislocate forţele de menținere a păcii din Rusia, va deveni locul unei noi provocări din partea autorităților ucrainene, iar incidentul va avea urmări mult mai tragice decît incidentul din strîmtoarea Kerci.

O astfel de prognoză a fost expusă pentru "PolitNavigator" de observatorul politic de la Kiev, Anton Rosenvayn, care a atenționat asupra faptului că starea de război nu întîmplător a fost introdusă şi în regiunea Vinniţa, transmite Noi.md.

Interlocutorul a explicat că, spre deosebire de Odessa, regiunea Vinniţa are o întindere minimă a graniței cu Transnistria, însă este considerată a fi o ocină a clanului președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko. Potrivit jurnalistului, „există un anumit consens că scopul principal al lui Petro Poroșenko prevede menţinerea sa la putere cu orice preț. Respectiv, anularea alegerilor, ceea ce îi va oferi o șansă de a păstra puterea, în ciuda ratingului său scăzut".

Starea de război din regiunea Vinniţa deschide o fereastră de oportunităţi pentru nenumărate provocări împotriva Republicii Moldoveneşti Nistrene și, în special, a contingentului rus aflat pe teritoriul său.

Jurnalistul consideră că episodul produs în strîmtoarea Kerci, plus la toate, poate fi privit ca o încercare de a testa reacția internațională vizavi de situația din regiunile litigioase și disponibilitatea Occidentului de a sprijini Ucraina în eventualitatea unui conflict cu Rusia în privința unor astfel de teritorii.


Anton Rosenvayn consideră că, pentru a organiza provocări de o amploare mai mare la granița cu Transnistria, Petro Poroșenko poate folosi un număr imens de metode, inclusiv să folosească sprijinul din partea Moldovei.

Potrivit lui, este evident că, în eventualitatea unui atac comun al Ucrainei și Republicii Moldova asupra RMN nerecunoscute și a contingentului militar rus, situația ar fi net diferită de situația din Osetia de Sud. Aici, contingentul militar rus nu are un spate, pe de o parte și, pe de altă parte, nu are un statut internațional echivalent, deoarece a fost lipsit, efectiv, de acest statut în septembrie, 2018, cînd Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor străine din Moldova .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?