Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Locul ocupat de Moldova în topul mondial al păcii

6 iun. 2018,, 16:02   Politică
2877 0

Republica Moldova s-a clasat pe poziția 62 din 163 de state în ceea ce privește asigurarea păcii. Indicele privind pacea la nivel mondial a fost elaborat de către "Institute for Economics and Peace" din Australia.

Experții Institutului au luat în calcul mai multe criterii, printre care: situația internă, expunerea la agresiunea externă, numărul de militari în armatele naționale, bugetele militare ale țărilor, nivelul criminalității organizate, nivelul de educație a populației, numărul polițiștilor (raportat la numărul populației), precum și numărul străinilor care au murit pe teritoriul țării.

România s-a clasat pe poziția a 25-a din cele 163, iar Ucraina este pe poziția 154, Rusia fiind pe poziția 151.

Federația Rusă este țara cu cel mai mare buget militar din Europa, fiind și statul antrenat oficial în conflictul din Siria, iar, neoficial, participă la alte cîteva conflicte. Moscova este implicată în conflictul din Donbas, instructorii săi se află în Siria și în țările africane.

Cele mai pacifiste țări sînt: Islanda, Noua Zeelandă, Austria, Portugalia și Danemarca; la polul opus se află Congo, Somalia, Irak, Libia, Afganistan, ultima din top fiind Siria. SUA și China s-au plasat pe pozițiile 121 și, respectiv, 112.


Raportul arată că, timp de un an, 72 de țări și-au îmbunătățit situația în privința asigurării păcii, iar în altele 92 acest indice, dimpotrivă, s-a înrăutățit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?