X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Litvinenco reacționează, după ce BCS a contestat la CC legea pre-vetting

22 mar. 2022,, 15:15   Politică
2794 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție, după ce astăzi, 22 martie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a contestat la Curtea Constituțională (CC) legea pre-vetting.

Litvinenco „regretă faptul că Partidul Socialiștilor, contrar propriilor declaraţii şi chiar angajamente electorale, se arată atît de ostil reformei justiţiei”. Totodată, ministrul a menționat că această lege a fost expertizată de Comisia de la Veneția și „vine să îmbunătăţească calitatea actului de justiţie în Republica Moldova”.

„Regretăm faptul că Partidul Socialiștilor, contrar propriilor declaraţii şi chiar angajamente electorale, se arată atît de ostil reformei justiţiei. Nu pot să interpretez asta altfel decît că îi aranjează sistemul corupt, care a dus țara noastră în prag de colaps. Afirmaţia că „pre-vettingul” ar fi încălcat principiul separării puterilor în stat, denotă o neînţelegere profundă a principiilor ce stau la baza Legii Supreme.

„Pre-vettingul” a fost expertizat de Comisia de la Veneţia şi vine să îmbunătăţească calitatea actului de justiţie în Republica Moldova. Îi deranjează că vor fi persoane integre în funcțiile de membri în organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor? Doresc oare perpetuarea situației actuale? Mă tem că, da. Dar oamenii vor altceva. Și pentru noi contează în primul rînd voinţa cetăţenilor și mai puțin dorințele unora de a trăi în continuare în mizerie, hoţie şi insecuritate ca pînă acum. Reforma justiţiei, cerută de cetăţeni, va fi implementată, indiferent de rezistenţa sistemului sau al partidelor ce-l reprezintă”, a scris Litvinenco.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au depus astăzi, 22 martie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității și declararea drept neconstituțională a Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, Lege „pre-vetting”. Potrivit deputatului, Vasile Bolea la elaborarea legii n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale, scrie Noi.md cu referire la unimedia.info.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?