Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Litvinenco: După 23 martie Parlamentul poate fi dizolvat

25 feb. 2021,, 13:54   Politică
746

După 23 martie, Parlamentul poate fi dizolvat chiar și în condițiile în care pînă atunci nu este eșuată o nouă tentativă de instalare a unui Guvern, susține deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

El a declarat miercuri, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, că „potrivit hotărîrilor și interpretărilor anterioare ale Curții”, la 23-24 martie este termenul cînd poate fi dizolvat Parlamentul.

„Termenul de 3 luni din momentul cînd a fost demis sau și-a dat demisia un Guvern este termen limită. Indiferent de ce se întîmplă în acest termen limită, după expirarea sa este obligatoriu ca Parlamentul să fie dizolvat. Deja nu mai e discreția președintelui, ci obligația sa”, a declarat Litvinenco.

Deputatul PAS a mai spus că aceasta ar fi singura soluție logică, mai ales în condițiile în care Curtea Constituțională a demonstrat în hotărîrile recente că ține cont de jurisprudența anterioară.

„În hotărîrea de ieri s-a ținut cot de decizia din 29 decembrie 2015, luată în acel context foarte special, cînd Plahotniuc încerca să devină prim-ministru și a fost respins de Nicolae Timofti. Aceleași considerente au fost luate în calcul și în hotărîrea din august 2020”, a continuat el.


Fostul premier Ion Chicu a demisionat la 23 decembrie. De atunci a existat o singură tentativă de votare a unui Guvern, eșuată în Parlament la 11 februarie.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав