X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Litvinenco despre desemnarea lui Avornic în calitate de membru CSP: Este inacceptabil!

28 ian. 2022,, 00:15   Politică
3164 7

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, vine cu o reacție după ce Academia de Științe l-a desemnat în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile pe fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Avornic, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Potrivit lui Litvinenco, integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcţii de decizie, iar în situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă cu statutul funcției pe care ar urma s-o ocupe.

Ministrul Justiției spune că scopul actualei guvernări este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituțiile cheie din justiţie, Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit lui, pre-vettingul va asigura un mecanism de verificare a integrității candidaților la funcția de membru CSM și CSP.

„Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputaţie ireproşabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Proiectul privind pre-vettingul candidaților la funcția de membru CSP și CSM prevede crearea unei comisii de evaluare care va verifica integritatea și profesionalismul tuturor persoanelor care rîvnesc fotoliul de membru CSM sau CSP. Potrivit proiectului, comisia de evaluare va fi creată din 3 experți naționali și 3 experți delegați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?