Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Litvinenco, despre deputații care au încălcat legea de 9 mai: „Nu este necesară ridicarea imunității”

16 mai. 2022,, 16:45   Politică
4214 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un mesaj public în care explică că deputații care și-au prins în piept de 9 mai, panglica Sfîntul Gheorghe, interzisă prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova vor fi pedepsiți însă nu vor fi „reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată, iar ridicarea imunității nu este necesară”.

Ministrul face referire la Consituție și precizează că „conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică”.

„Din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului (și anume în cazurile de (i) reţinere, (ii) arestare, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, (iii) percheziţie și (iv) trimitere în judecată), celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional (urmînd logica similară cu cea reținută în cazul proceselor penale) se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului”, scrie Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„Această concluzie rezultă din prevederile art. 70 alin. (3) și 71 din Constituția Republicii Moldova, par. 67-71 și 76 din Hotărîrea Curții Constituționale nr. 2/2015 pentru interpretarea articolului 1 alin. (3) combinat cu articolele 69 şi 70 din Constituţia Republicii Moldova (imunitatea şi încetarea mandatului deputatului), art. 10 din Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament și art. 95 din Legea nr. 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului”, mai scrie ministrul.

„În cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune nici una din acțiunile enumerate (reţinere, arestare, percheziţie, trimitere în judecată), astfel încît, din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității”.


Cu toate acestea, ministrul nu a ezitat și a criticat deputații PSRM care ai purtat panglica bicoloră de 9 mai și au îndemnat și alți cetățeni să o facă.

„M-am convins încă o dată că PSRM este partid care nu dă doi bani pe supremația legii și statul de drept. Declarațiile politice vizînd inoportunitatea interzicerii simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei s-au făcut în plenul Parlamentului. Dar după ce Parlamentul a votat modificările, legea a fost promulgată de Șeful Statului și, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare, nu mai vorbim de poziție politică față de ceva, ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalîndu-se de imunitate”, a mai adăugat Litvinenco.

TV8.md precizează că pe 12 mai Procuratura Generală a recepționat procesele verbale care au fost întocmite în privința deputaților care au sfidat legea și au purtat panglica Sfîntul Gheorghe de 9 mai, deși este interzisă prin lege de către Parlamentul Republicii Moldova.

Astfel, cel puțin 17 deputați, care și-au prins la piept panglica Sfîntul Gheorghe, ar putea fi amendați. Numele lor nu sînt făcute publice, dar la manifestațiile stradale am surprins mai mulți actuali și foști parlamentari, cu panglica interzisă asupra lor. Unii dintre ei anticipau că vor fi amendați. Cel puțin comunistul Vladimir Voronin a declarat, anterior, că nu se teme să fie sancționat.

Fostul președinte Igor Dodon a declarat că noile modificări ale legii sînt ilegale și este gata să meargă la CEDO.

TV8.md reamintește că pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens.

Astfel, se interzice confecționarea, vînzarea, deținerea, în vederea răspîndirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sînt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 pînă la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 pînă la 18.000 de lei.

Legea a fost criticată dur de reprezentanții opoziției. De exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se numără printre cei mai aprigi critici ai Legii care interzice simbolurile date. Acesta a amenințat opoziția că atît el cît și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfîntul Gheorghe în piept.

La o zi distanță de cînd a fost aprobată legea, fațada Hotelului Național din Chișinău a fost vopsită pe jumătate în culorile panglicii Sf. Gheorghe. La scurt timp, fațada hotelului a fost curățată de coloritul portocaliu și negru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?