Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Litvinenco, despre absența la ședințele CSP „Îmi pare rău"

29 ian. 2023,, 15:30   Politică
2620 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a venit cu explicații, după ce a lipsit de la ultimele ședințe al CSP, transmite unimedia.

„Îmi pare rău pentru situația creată și regret că nu s-a reușit stimularea procurorilor care merită”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook. Totodată, ministrul a menționat că la următoarea ședință din data de 31 ianuarie unde se va examină situația în jurul concursului pentru șefia PCCOCS va fi prezent.

„Fără a comenta multiplele comunicate/poziții/replici ale unor colegi din CSP, vreau să fac cîteva precizări pentru cetăţeni.

1) Cu o zi înainte de data ședinței CSP din 25 ianuarie a.c., am propus să excludem din agendă desemnarea învingătorilor pentru mai multe concursuri (vreo 20 la număr). Erau multe funcții pe care trebuiau să se ia decizii, funcții importante, respectiv era nevoie de timp pentru a verifica fiecare candidat. În plus, era o listă cu procurori cărora trebuiau să li se acorde distincţii şi premieri cu ocazia zilei procuraturii – vreo 150 de persoane. Deci, în mod obiectiv, nu aveam posibilitatea să verific într-o singură zi fiecare candidat (în total – vreo 200 de persoane), în special sub aspectul integrității. Cu toate acestea, majoritatea membrilor CSP nu au susținut propunerea mea, respectiv, din această cauză, am decis să nu vin la ședință, doar pentru a face figuraţie. Evident, că printre cei înaintaţi pentru numiri sau premieri, există persoane demne, care merită promovate şi apreciate, dar nu am putut să particip la o ședință unde exista riscul numirii sau stimulării unor persoane care ar fi putut avea probleme de integritate.

2) La şedințele CSP din 27 și din 28 ianuarie a.c. (ambele convocate cu doar o zi înainte) nu am reușit să particip dat fiind faptul că aveam deja în agendă stabilite activități. De exemplu, azi la 10.00 a fost desfășurată ședința Comisiei Situații Excepționale cu subiecte extrem de importante. Îmi pare rău pentru situația creată și regret că nu s-a reușit stimularea procurorilor care merită.


Voi participa la următoarea ședință a CSP din ziua de marți, 31 ianuarie, la care se va examină situația în jurul concursului pentru șefia PCCOCS, în vederea identificării soluțiilor juridice pentru anularea sau, după caz, suspendarea acestuia. Reiterez, concursul la şefia PCCOCS trebuie reluat după finalizarea exercițiului de prevetting al candidaților la CSP, care a început deja și, conform estimărilor, ar urma să se finalizeze în aprilie-mai”, a menționat Litvinenco.

Andrei Cebotari, membru al CSP, recunoaște că a lipsit de la ședință intenționat, pentru „a nu admite vicierea concursurilor”. Acesta precizează că pe ordinea de zi erau mai multe subiecte importante, iar colegilor procurori li s-a propus ca concursurile să fie anunțate pentru o altă zi săptămîna viitoare, însă ultimii au refuzat. „Cu regret, membrii procurori s-au opus vehement unei asemenea propuneri, insistînd asupra concursurilor din ziua de 25 ianuarie, cu riscul de a admite în funcția de procurori persoane toxice cu grave probleme de integritate”, a spus Cebotari. Mai mult, acesta regretă că unii „membri CSP din rîndul procurorilor încearcă să manipuleze opinia publică, victimizîndu-se”.

Procurorii din CSP s-au declarat nemulțumiți de amînările frecvente ale ședințelor CSP. Într-un comunicat emis presei, aceștia menționează că „rămîn neclare motivele ce au determinat dezinteresul unor membri non-procurori în raport cu desfășurarea ședinței de astăzi”. Mai mult de atît, procurorii accentuează „că în ultima perioadă devine tot mai frecventă practica amînării ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor din cauza absenței unor membri non-procurori, ceea ce deduce impresia creării artificiale a impedimentelor în examinarea unor subiecte ce comportă un interes special”.

1
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?