X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Litvinenco – acuzat că are un „interes” în frauda bancară

6 oct. 2021,, 18:12   Politică
2653 6

Maria Iovu, soacra ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care are și calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a fost figurantă în dosarul „fraudei bancare”, cunoscut ca și „furtul miliardului”, pe un episod despre sustragerea a 2,3 miliarde de lei.

Chiar dacă recent a fost scoasă de sub urmărirea penală de către Procuratura Anticorupție, luînd în considerare că aceasta nu a fost finalizată, dosarul fiind încă pe masa procurorului de caz; ar fi fost bine dacă oficialul se abținea de la participarea ședinței extraordinare de ieri. Cel puțin de această părere este adjunctul suspendat al procurorului general, la fel suspendat, Ruslan Popov, care a ieșit miercuri, 6 octombrie curent, cu o conferință de presă.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a depus ieri o cerere prin care a solicitat recuzarea a cinci membri CSP de la examinarea sesizării depuse de deputatul PAS Lilian Carp împotriva sa. Unul din membrii recuzați a fost ministrul Justiției și asta din două motive, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Procurorul general a adus la cunoștință că Sergiu Litvinenco este direct interesat în rezultatele procedurii, dînsul fiind în relații de rudenie cu doamna Maria Iovu care este contabilă-șefă la Victoriabank, care este figurantă în dosarul „fraudei bancare” și care recent a fost scoasă de sub urmărire penală de un procuror anticorupție. Luînd în considerare că urmărirea penală nu este finalizată și acest dosar este încă pe masa procurorului, decizia dată putînd fi revizuită, reieșind din probele acumulate pînă la finalziare, s-a considerat că este mai simplu să se scape de procurorul general. Acesta este un motiv serios și indică interesul personal al ministrului Justiției”, a declarat Ruslan Popov.

Potrivit procurorului, cel de-al doilea motiv este că oficialul nu o singură dată a avut o opinie părtinitoare față de Alexandr Stoianoglo. „Normele codului administrativ interzic participarea unei persoane care nu acționează imparțial, prin comportamentul său Sergiu Litvinenco demonstrînd părtinirea. S-a expus deapreciativ în privința procurorului general. Procurorul general a prezentat o serie de declarații de la ieșirile acestuia în media. A adus cele mai odioase critici bazate pe chestiuni subiective, fără vreun suport factologic, calomnioase, false și abuzive. În condiții normale, doar acest motiv era suficient ca dumnealui să fie recuzat”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?