X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Litvinenco a declarat că activitatea CSM trebuie să aibă la bază interesul cetățeanului, nu a judecătorului

7 sep. 2021,, 11:34   Politică
1644 0

Sergiu Litvinenco, care a participat la prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii în calitate de ministru al justiției, a declarat că prioritățile sale reflectă votul din 11 iulie 2021, și anume ca, în patru ani, să fie o justiție corectă, transmite Noi.md cu referire la radiochișinău.md.

Ministrul și-a îndemnat colegii din CSM să promoveze în sistem doar oameni integri, să susțină evaluarea externă a judecătorilor, dar și să-și eficientizeze activitatea. Declarațiile au fost făcute în debutul ședinței CSM din 7 septembrie, transmite IPN.

Sergiu Litvinenco și-a exprimat speranța că va avea o colaborare bună cu CSM, indiferent dacă ministrul justiției va mai fi sau nu membru al Consiliului. Sergiu Litvinenco susține modificarea Constituției prin care ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție să fie excluși din componența CSM.

Ministrul i-a rugat pe membrii CSM să promoveze doar oameni integri în funcția de judecător, or de aici pornește totul. „Într-o procedură care va fi analizată, urmează să se revină la promovarea Vioricăi Puica ca judecător la Curtea Supremă de Justiție. Or, Parlamentul din legislatura precedentă și-a făcut jocul și i-a respins candidatura fără vreo justificare”, a menționat ministrul.

Potrivit lui, un alt lucru important este ca proiectul care prevede evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor să devină o lege funcțională. El i-a îndemnat pe membrii CSM să se implice la elaborarea, iar ulterior la implementarea prevederilor în cauză.

Sergiu Litvinenco a mai spus că este necesară eficientizarea activității CSM, a colegiilor, a inspecțiilor etc. Activitatea CSM trebuie să aibă la bază interesul cetățeanului și nu a neapărat a judecătorului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?