X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Lisnevschi, despre "Legea Magnitsky": Acest proiect de lege este orientat spre atingerea altor obiective

14 dec. 2022,, 15:45   Politică
2999 0

Autoritățile moldovenești vor face o greșeală uriașă prin adoptarea așa-numitei "Legi Magnitsky", care a fost criticată și în alte țări și a dus acolo la cîștigarea multor dosare la CEDO și la întărirea opoziției.

Această opinie a fost exprimată de politologul Ian Lisnevschi în cadrul emisiunii "Tema” cu Liudmila Belcenkova" de pe postul "Primul în Moldova", relatează a-tv.md.

"Războiul competitiv dintre opoziție și partidul aflat la guvernare continuă. Și aceasta nu este prima lege care restricționează acțiunea opoziției. Dar, pe de altă parte, în opinia mea, opoziția nu este destul de activă și vedem că este fragmentată. Anume în aceasta partidul aflat la putere vede slăbiciunea opoziției și își impune jocul. Această lege face parte din strategia guvernării de a limita opoziția", a spus Ian Lisnevschi.

Politologul a reamintit că Legea Magnitsky a fost criticată își n alte țări, deoarece "este mai degrabă nu o lege juridică, ci o lege politică" și a dus la depunerea și cîștigarea multor cazuri la CEDO. Potrivit lui Lesnevschi, un scenariu similar poate fi folosit și în Moldova.

"Guvernarea, după părerea mea, face o greșeală uriașă dînd opoziției anumite pîrghii pentru a părea victimă a dictaturii. Și acest lucru va da dividende politice anume opoziției, nu partidului aflat la putere", a spus politologul.


De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că legea menționată este atît de extinsă încît, sub masca acestei legi, poți lupta cu concurenții și nu numai în politică, ci și în afaceri.

Potrivit politologului, în legislația actuală există destule mecanisme pentru combaterea corupției, iar acest proiect de lege este orientat spre atingerea altor obiective.

"Acest lucru dovedește că această lege este un mecanism de luptă împotriva opoziției și, în general, cu concurenții. Și, pe de altă parte, acesta este un indicator al incapacității de a schimba legislația în viitorul apropiat. Adică, din cauza faptului că nu sînt capabili să realizeze reforma justiției și să îmbunătățească toate legile, recurg la astfel de acțiuni politice", a adăugat Lisnevschi.

Comentatorul politic a mai subliniat că "cel mai groaznic lucru este că această inițiativă nu vine din politica internă, ci din politica externă", amintind că "ambasadorul SUA a vorbit de două ori despre sancțiuni și, în acest context, încep să acționeze și autoritățile moldovenești".

Potrivit lui, din cauza unor puncte din proiectul de legea privind sancțiunile, anunțat de Ministerul Justiției, care a primit în Moldova denumirea de "Legea Magnitsky", în care, în special, potrivit informațiilor ajunse în spațiul public, este prevăzută tragerea la răspundere numai a persoanelor de pe lista de sancțiuni, ci și a persoanelor și companiilor apropiate acestora, țara noastră poate rămîne fără investitori străini și fără investiții străine.

"Această lege oferă posibilitatea de a pune presiune asupra companiilor și firmelor care, din fericire sau din păcate, au cooperat cu acei oameni. Trebuie să înțelegem că acei oameni împotriva cărora s-au aplicat aceste sancțiuni, au reprezentat autoritățile, statul. Și multe companii care au cooperat cu ei, au cooperat cu statul. Și acest lucru va duce la faptul că investițiile pur și simplu vor pleca din Moldova", a spus Lisnevschi.

2
0
1
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?