Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Legislația privind guvernanța corporativă și piața de capital va fi racordată la prevederile UE

15 feb. 2023,, 16:16   Politică
2319 0

Legislația care reglementează guvernanța corporativă și piața de capital va fi adusă în conformitate cu prevederile directivelor Uniunii Europene. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de modificare a Legii privind societățile pe acțiuni, Legii privind piața de capital și Legii privind activitatea băncilor.

De asemenea, coraportul pentru acest proiect a fost aprobat de Comisia politică externă și integrare europeană. Documentul a fost elaborat de Guvern cu scopul de a încuraja implicarea acționarilor în activități investiționale pe termen lung.

Proiectul conține cerințe privind obligativitatea societății de a expedia către acționar sau reprezentantul legal al acestuia confirmările privind recepționarea votului exprimat prin mijloace electronice, precum și de a confirma înregistrarea votului în procesul-verbal.

De asemenea, se propune suplimentarea listei documentelor obligatorii pentru eliberare, la cerere, către acționari, cu politica și cu raportul anual de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale societății. O altă prevedere a proiectului de lege ține de responsabilizarea emitenților în procesul de modificare a capitalului social. Suplimentar, legislația urmează a fi racordată la standardele și practicile internaționale în partea ce ține de identificarea acționarilor care beneficiază de drepturile dobândite prin hotărârea adunării generale a acționarilor, de exemplu de plata dividendelor.

Proiectul mai conține elemente care vor asigura un echilibru între realizarea dreptului acționarului de a înainta candidați în organele de supraveghere sau de control și respectarea de către consiliu a termenului de examinare și aducere la cunoștință a deciziei respective acționarilor.


O altă modificare urmărește asigurarea previzibilității în privința rolului organului executiv în procesul de convocare a adunării generale a acționarilor pentru anumite situații juridice expres prevăzute de lege.

Proiectul de lege urmează a fi supus votului în plenul legislativului.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?