X 
Cazul Șor stiri: 594

Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului va fi modificată

23 dec. 2021,, 08:54   Politică
2529 1

Guvernul creează condiții avantajoase pentru fabricarea produselor alcoolice competitive și de calitate.

În acest scop, Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, prin ajustarea cadrului legal la evoluțiile pieței și la necesitățile mediului de afaceri în domeniu.

Proiectul prevede o serie de reglementări ce vor contribui la garantarea calității produselor alcoolice, evitarea falsificării și contrafacerii acestora, asigurarea trasabilității și evidenței producției fabricate și comercializate, precum și va elimina barierele tehnice pentru concurență în domeniu, transmiteRealitatea.md.

„Conform proiectului, urmează revizuirea competențelor Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), instituție care execută controlul de stat în domeniul respectiv. Se vor acorda atribuții suplimentare pentru monitorizarea și evidența datelor de fabricare și circulație a produselor alcoolice în vederea elaborării studiilor și analizelor pentru realizarea și promovarea politicilor publice în domeniu. Modificările sînt necesare inclusiv în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în calitate de membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Legea actuală prevede reglementări separate pentru fabricarea produselor alcoolice destinate pieței interne și celei de export, ceea ce nu este corect, avînd în vedere că produsele pentru export trebuie să corespundă cerințelor statelor în care sînt comercializate”, anunță reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Documentul mai prevede o clasificare și claritate a categoriilor de alcool etilic, dar și completarea Legii cu noțiuni noi, cum ar fi băutură slab alcoolică sau băutură cu un conținut redus de alcool. Implementarea proiectului nu necesită cheltuieli financiare din bugetul de stat și nici pentru agenții economici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?