Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Legea cu privire la activitatea CSM a fost modificată

6 dec. 2019,, 09:44   Politică
3224 0

Modificările la Legea cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii au fost votate de Parlament în prima și a doua lectură. Acestea nu au fost susținute de deputații PAS și PPDA.

Proiectul vizează mai multe modificări, inclusiv schimbarea numărului de membri ai CSM de la 12 la 15, cu un membru mai mult față de cît a propus Guvernul precedent, condus de Maia Sandu, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

De asemenea, documentul prevede că cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rîndul profesorilor de drept titulari sînt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților alei, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri și imunități a Legislativului. Totodată,alți șapte membri ai CSM vin din rîndul judecătorilor, fiind aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Patru dintre magistrați vor fi din judecătorii, doi de la Curțile de Apel și unul de la Curtea Supremă de Justiție. Se consideră aleși membri și membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii candidații care au acumulat mai mult de jumătate din voturile celor prezenți la adunare, conform ordinii descrescătoare a voturilor obținute.

O altă propunere este ca deciziile adoptate de CSM să fie luate în ședință deschisă și ca acestea să poată fi contestate la Curtea de Apel.

Documentul mai prevede că Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să anunțe data desfășurării Adunării Generale a Judecătorilor la care urmează a fi aleși membrii CSM cu cel puțin 60 de zile înainte, dar nu mai tîrziu de 30 de zile de la expirarea mandatului de membru al CSM.


Proiectul mai prevede că în calitate de președinte al CSM urmează a fi ales unul dintre membrii săi din rîndul membrilor judecători ai Consiliului. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, interimatul funcției va fi asigurat de către decanul de vîrstă din rîndul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rîndul judecătorilor. Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin 3 ani, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul ”foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lîngă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?