COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Leancă nu este de acord cu ultima Rezoluție a Parlamentului European la adresa R. Moldova

Leancă nu este de acord cu ultima Rezoluție a Parlamentului European la adresa R. Moldova

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, nu este de acrd cu mai multe constatări din Rezoluția Parlamentului European la adresa R. Moldova, aprobată pe 14 noiembrie curent, prin care le cere autorităților de la Chișinău să continue eforturile pentru implementarea reformelor.

În document, europarlamentarii au sesizat lipsa independenţei sistemului judiciar, dar şi regresul standardelor democratice în R. Moldova.

„În ceea ce privește recenta rezoluție a Uniunii Europene, nu pot să nu fiu de acord cu mai multe constatări ale oficialilor europeni, inclusiv cele de țin de anularea alegerilor din Chişinău, dar și problemele din justiție și anticorupție – nu sînt probleme noi. Dar inclusiv în cazul reformei justiției, dar și al altor reforme, acestea vor fi mult mai ușor de făcut atunci cînd vom avea o interacțiune mult mai activă cu UE, care a ajutat țările candidate să reformeze aceste sectoare. Partenerii europeni trebuie să să nu se limiteze doar la declarații cu privire la supremația legii, ci să vină și cu soluții și condiționalități concrete. Doar pe calea dialogului putem discuta despre probleme”, a comentat astăzi Iurie Leancă, în cadrul celei de a șasea ediții a Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova.


Vicepremierul de la Chișinău a adăugat că nu este de acord nici cu referința la suspendarea Acordului de asociere și a regimului de vize: „Înțeleg greu rostul unei astfel de formule în această rezoluție, atunci cînd UE spune mereu că vrea să îmbunătățească viața de zi cu zi a oamenilor de rînd”.

Potrivit lui Iurie Leancă, acum este o perioadă mai complicată în relația R. Moldova cu UE, iar rezoluția adoptată recent de Parlamentul European arată că există tensiuni.

„În pofida tuturor problemelor subiective și obiective, calea integrării europene nu are alternative. Și asta înțeleg chiar și politicienii din Republica Moldova, chiar și cei care au o poziție oportunistă, dar și cetățenii Republicii Moldova”, a încheiat vicepremierul pentru Integrare Europeană.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load