Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Leancă: Moldova merită un alt tratament din partea UE

20 iun. 2018,, 07:31   Politică
3263 8

Republica Moldova merită un alt tratament din partea Uniunii Europene.

Integrarea europeană și perspectiva foarte clară îi oferă Republicii Moldova un alt context geopolitic, stabilizează situația. Acestea sînt două dintre cele mai importante mesaje cu care merge vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, în capitalele occidentale. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

De asemenea, Iurie Leancă spune că atunci cînd merge în capitalele occidentale vorbește despre realizările și insuccesele Republicii Moldova, care sînt obiectivele țării și care sînt rolurile europenilor în realizarea acestor obiective. Vicepremierul spune că Moldova are nevoie de un dialog permanent cu țările occidentale. În opinia lui, actualmente, este nevoie și de o relație puternică dintre Bruxelles și Whashington, de politici coordonate, discutate în detaliu între aceste două puteri în ceea ce ține de Republica Moldova.

Referindu-se la Adunarea interparlamentară Republica Moldova-Georgia-Ucraina, recent creată, Iurie Leancă a menționat că această inițiativă este una necesară și benefică, în special pentru Moldova. Potrivit lui, în ultima perioadă, în spațiul european se vorbește mai mult despre Ucraina și Georgia, dar mai puțin despre Republica Moldova. „În acest context, am reușit să lansăm o astfel de inițiativă și să ne afirmăm și noi în același context, că sîntem și noi cu aceleași obiective de politică externă, dar sîntem și victimele aceleași politici de agresiune din partea altui stat”, a afirmat vicepremierul pentru integrare europeană.

Totodată, în opinia lui, de securitatea Ucrainei depinde în mare parte și securitatea Republicii Moldova – „și din punct de vedere militar, și din punct de vedere energetic, și informațional. Ucraina ne poate ajuta foarte mult să mai schimbăm puțin mentalitățile în special a minorității ucrainene din Republica Moldova, care încă mai suferă de spirit de „homo sovieticus” și de propaganda rusească. Dar în același timp, trebuie să fim și puțin mai egoiști, să ne axăm pe problemele noastre, așa cum a făcut-o Slovenia, de exemplu, cînd a fost vorba de fosta Iugoslavie”, a declarat Iurie Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?