X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Leancă a făcut bilanțul vizitei sale în România

23 feb. 2018,, 18:25   Politică
3700 5

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a făcut astăzi totalurile vizitei sale de lucru desfășurate în perioada 19-21 februarie în România, relatează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a declarat că la București a avut întrevederi cu reprezentanții Parlamentului și Guvernului român, precum și cu cei ai opoziției.

„Vizita s-a axat pe mai multe dimensiuni: relația bilaterală, agenda europeană a Republicii Moldova și rolul României în integrarea europeană a țării noastre. Am convenit cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, să relansăm activitatea comisiilor interguvernamentale pe problemele de integrare europeană, ne referim la transferul experienței pe care România a acumulat-o. Guvernele de pe ambele maluri ale Prutului au datoria de a-și intensifica relațiile, mai ales că în acest an se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire”, a spus Leancă.

Totodată, viceministrul a specificat că s-a discutat despre obiectivele imediat următoare pe agenda europeană. „Ne-am axat pe cîteva proiecte, în primul rînd, pe interconectarea dintre R. Moldova și România cu gaze. Astfel, gazoductul construit pînă la Ungheni urmează să fie prelungit pînă la Chișinău. Am făcut un schimb de opinii pe subiectul energiei electrice și cel al podurilor. O mare problemă este faptul că pînă acum nu am reușit să restabilim măcar un pod. Am discutat și despre problemele forței de muncă și posibilitatea de a semna un Acord bilateral privind încadrarea în cîmpul muncii, astfel încît cetățenii noștri să poată activa legal în localitățile române aflate în apropiere de Republica Moldova”, a afirmat Iurie Leancă.

Oficialul a precizat că, actualmente, există în derulare 46 de proiecte susținute de către Guvernul român. „Problema este că se știe puține despre acest lucru. Trebuie să trecem la acțiuni, astfel ca cetățeanul Republicii Moldova să cunoască cine sînt prietenii noștri și de unde vine sprijinul. Am discutat și despre banii care nu au fost utilizați din grantul de 100 de milioane de euro, mă refer la circa 60 de mln. nevalorificate", a remarcat vicepremierul.


Iurie Leancă a efectuat o vizită de lucru de trei zile la București. Aceasta este a doua vizită oficială în calitate de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, prima fiind la Bruxelles.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?