Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lavrov și secretarul general al OSCE au discutat despre posibile întîlniri privind Transnistria

21 iun. 2021,, 16:15   Politică
2524 2

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și secretarul general al OSCE, Helga Schmid, au discutat despre posibilitatea organizării în 2021 a unor întîlniri în format "5 + 2" privind Transnistria (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE).

Despre acest lucru a declarat luni secretarul general al organizației în cadrul unei conferințe de presă în urma discuțiilor cu Lavrov.

"Am atins problemele Transnistria, am examinat problema reuniunilor în formatul "3+2"și posibilitatea de a organiza întîlniri în format "5+2" în acest an. Poate că acestea vor fi productive pe lîngă munca noastră", a spus ea.

"În cele din urmă, am discutat despre participarea la discuțiile de la Geneva, unde se examinează, inclusiv, consecințele conflictului din Georgia în 2008"...>. Ambele părți au subliniat importanța intensificării activităților umanitare", a adăugat Schmid.

Negocierile în formatul "5+2" au stagnat în ultimii ani pe fondul instabilității politice din Moldova, iar apoi din cauza pandemiei de coronavirus. În ianuarie, OSCE, în calitate de mediator în reglementarea transnistreană, a cerut părților să-și îndeplinească angajamentele asumate în urma negocierilor de la Berlin (2016) și Viena (2017).


Apoi, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord cu privire la multe probleme de conflict și au început să le rezolve. Nerealizate rămîn obligațiile precum refuzul urmăririi penale reciproce a funcționarilor, stabilirea comunicării telefonice directe între cele două maluri ale Nistrului, elaborarea unui mecanism de garantare a implementării acordurilor încheiate și altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?