X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lavrov: "Rusia împărtășește atitudinea Moldovei față de dezvoltarea cooperării"

17 noi. 2021,, 13:12   Politică
2281 0

Partea rusă aude declarațiile Chișinăului despre dorința sa de a dezvolta colaborarea cu Moscova și este interesată de implementarea acestor planuri. Despre acest lucru a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul discuțiilor cu omologul său moldovean, Nicolae Popescu.

"Auzim declarații repetate ale noii conduceri a Republicii Moldova despre faptul că este disponibilă pentru o cooperare constructivă, pragmatică cu Rusia. Și noi împărtășim această atitudine și vom fi interesați să continuăm relațiile noastre bilaterale", a declarat ministrul rus de Externe. Potrivit lui Lavrov, Rusia și Moldova sînt istoric apropiate una de cealaltă.

"Cred că vom putea promova legăturile noastre pe o bază reciproc avantajoasă în interesul popoarelor și țărilor noastre", a spus ministrul, subliniind că acest lucru ar trebui să aibă loc după principiile pragmatismului și considerării reciproce a intereselor.

"În politica noastră externă, sîntem pentru dezvoltarea unor relații bune, lineare chiar și progresive cu partenerii noștri. Desigur, Federația Rusă este un partener tradițional strategic pentru noi. Sîntem pentru relații de prietenie și constructive, avem o agendă bilaterală semnificativă și sîntem gata să lucrăm cu colegii noștri ruși asupra progresului în relațiile noastre", a declarat în răspuns Popescu.

Anterior, Rusia și Moldova au convenit asupra condițiilor de furnizare a gazelor, noul contract a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Una dintre condițiile încheierii sale a fost problema reglementării datoriei părții moldovenești (este vorba despre suma de peste 700 de milioane de dolari). La începutul anului viitor, va fi efectuat un audit independent, după care vor fi stabilite condițiile și planul calendaristic de rambursare a datoriei. Guvernele celor două țări intenționează, de asemenea, să semneze pînă la sfîrșitul anului 2022 un acord privind cooperarea în sectorul energetic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?