Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Lavrov: „Rusia este responsabilă pentru rușii din Transnistria”

28 mar. 2023,, 19:15   Politică
4517 1

Moscova este responsabilă pentru cetățenii ruși din Transnistria, iar mandatul contingentului rus de menținere a păcii pe Nistru își păstrează întrutotul actualitatea.

Acest lucru a fost declarat marți într-un interviu acordat TASS de către ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"După datele mele, în Transnistria locuiesc 250.000 de cetățeni ruși. Desigur, sîntem responsabili pentru ei. În primul rînd, acesta este contingentul nostru de menținere a păcii și un grup de trupe care păzește un imens depozit de muniții la Cobasna. Și avem un mandat care a fost convenit la timp cu toate părțile. Sîntem convinși că acest mandat își păstrează întrutotul actualitatea, ne vom ghida după el", a menționat Serghei Lavrov.

Contingentul de menținere a păcii rus au fost introdus în zona de luptă la 29 iulie 1992 în conformitate cu Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 de președinții Republicii Moldova și Rusiei în prezența liderului Transnistriei. În prezent, acest contingent menține pacea în Zona de Securitate de delimitare de la Nistru, alături de Căștile Albastre ale ambelor părți și un grup de observatori militari din Ucraina.

După cum au afirmat în repetate rînduri anterior autoritățile Republicii Moldova, Chișinău oficial se pronunță pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv pe cale diplomatică, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Moldovei, cu statut special pentru Transnistria.


Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a mai declarat recent că Moldova a subliniat întotdeauna faptul că soluţionarea conflictului transnistrean se va realiza pe cale paşnică.

31
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?