Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Lavrov: „Acțiunile împotriva pacificatorilor din Transnistria vor fi considerate un atac asupra Rusiei”

1 sep. 2022,, 12:50   Politică
3779 0

Moldova trebuie să înțeleagă că crearea de amenințări la adresa securității pacificatorilor ruși în Transnistria va fi considerată ca un atac asupra Rusiei. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, joi, în timpul unui discurs la MGIMO.

„În ceea ce privește interesele noastre, trupele noastre de menținere a păcii sînt acolo, grupul nostru militar este acolo, care păzește cel mai mare depozit de muniții din Europa, la Kobasna. Și toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiuni care vor pune în pericol siguranța personalului nostru militar vor fi calificate în conformitate cu normele internaționale. drept un atac asupra Federației Ruse, așa cum a fost cazul în Osetia de Sud, cînd trupele noastre de menținere a păcii au fost atacate de fostul președinte al Georgiei, Saakașvili”, a spus Serghei Lavrov, răspunzînd la o întrebare despre situația din jurul Transnistriei, într-un discurs dedicat Zilei cunoștințelor la MGIMO.

Menționăm că responsabilii din cadrul Biroului Politici de Reitegrare, într-un comentariu pentru Noi.md, au menționat că Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, a contribuit la acea etapă, la stoparea fazei active a confruntărilor militare în stînga Nistrului, avînd scopul de a pune bazele revenirii la un proces de soluționare pașnică a conflictului.

Totodată, pe parcursul anilor a devenit evidentă existența unor lacune în aplicarea deplină și conformă a prevederilor stipulate în Acord, iar Republica Moldova accentuează deja de două decenii oportunitatea transformării actualului mecanism de menținere a păcii într-o operațiune civilă multinațională cu mandat internațional.

În situația regională încordată, o eventuală retragere din acest acord fără a-l putea înlocui cu un alt mecanism mai adaptat noilor realități și sarcini, ar putea spori riscul unor provocări militare și instabilității multidimensionale”, se mai arată în răspunsul Biroului Politici de Reitegrare oferit în exclusivitate pentru Noi.md.


13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?