X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

La ședința Parlamentului din săptămîna curentă a fost înregistrată cea mai lungă dezbatere

24 sep. 2022,, 16:30   Politică
3091 0

La ședința plenară a Parlamentului din săptămîna curentă a fost înregistrată cea mai lungă dezbatere, de circa 4,5 ore. Aceasta a avut loc asupra moțiunii de cenzură înaintată activității Guvernului. Astfel, în cele 6,45 ore, cu jumătate de oră de pauză, cît a durat ședința, au fost votate 11 proiecte, inclusiv 9 – proiecte de legi, 1 proiect de hotărîre și moțiunea de cenzură. Cele mai scurte dezbateri au fost la proiectele de lege cu nr. 176, nr. 227, nr. 341, nr. 344, nr. 346, care au durat între un și cinci minute, arată o analiză Promo-LEX.

Procesul de asigurare a transparenței decizionale a actelor adoptate de Parlament, în cadrul ședinței plenare din 22 septembrie curent, a fost afectat în cazul a șase proiecte votate, ceea ce constituie 54% din numărul total al acestora, transmite agora.md.

Astfel, în cazul a trei proiecte nu a fost publicat raportul comisiei permanente sesizate în fond. Totodată, în cazul unui proiect de lege nu a fost publicată sinteza amendamentelor și nici textul proiectului de lege înainte de votarea în a doua lectură.

Pentru patru proiecte votate în prima lectură nu au fost publicate actele aferente, precum analiza impactului de reglementare, avizul Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, opinia reprezentanților autorităților publice locale, avizul Casei Naționale de Asigurări Sociale, expertiza anticorupție și avizele altor comisii permanente.

Nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a două proiecte de legi, iar termenul dintre înregistrarea proiectului și votarea în prima lectură a fost mai mic de 10 zile lucrătoare.


Pentru trei proiecte a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termen de 10 zile de la data aprobării proiectului în primă lectură sau de cel mult 30 de zile după primirea proiectului.

Proiectul nr. 346 pentru modificarea reglementărilor privind unele prestații sociale a fost examinat și votat, în două lecturi, în cel mai scurt termen - 20 de zile calendaristice. Asta deși, Guvernul, care este autorul acestuia nu a solicitat examinarea proiectului în mod prioritar sau de urgență, iar pe pagina web a Legislativului, pot fi identificate mai mult de 150 de proiecte de acte normative înregistrate în sesiunile parlamentare anterioare, care au statut de examinare.

Pentru cel puțin șapte proiecte de acte normative majoritatea parlamentară și opoziția au votat, în mare parte, în spirit de consens. Proiectele se refereau la ratificarea unor acorduri internaționale, modificarea legislației în domeniile protecției sociale, a mediului, economiei și administrației publice.

La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 87 de deputați. Potrivit rezultatelor votării, ulterior, la procedura de vot au luat parte între 60 și 88 de deputați.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?