X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

La Parlament au fost înregistrate trei proiecte de lege ce țin de activitatea SIS

14 dec. 2022,, 12:18   Politică
2214 0

În Legislativ au fost înregistrate trei proiecte de lege, ce țin de activitatea Serviciului de Informații și Securitate. Printre acestea unul este inovativ - cel privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.

Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate, Sergiu Musteață, în prezent nu există un act legislativ distinct care să reglementeze desfășurarea activității contrainformative și activității informative externe, cu scopul de a preveni riscurile la adresa securității țării, transmite radiomoldova.md.

Printre prevederi se regăsește obligația de informare a persoanei în privința căreia anterior au fost realizate măsuri contrainformative. În cadrul unor dezbateri publice organizate de comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică Alexandru Musteață a oferit și alte detalii.

„Se instituie mandat judecătoresc, care reprezintă autorizarea de către instanța de judecată de a efectua măsuri contrainformative, ce reprezintă o ingerință în viața privată. Judecătorul va fi cel care va da autorizație ofițerilor SIS să desfășoare anumite măsuri contrainformative. Durata totală a măsurilor speciale de investigație în privința unei persoane, dispuse pe o faptă concretă, nu poate depăși cumulativ doi ani. După ce si-au desfășurat măsurile contrainformative, dosarul nu mai are continuitate și el se închide, SIS este obligat să informeze persoana”, a menționat Alexandru Musteață.

Proiectele de lege privind Serviciul de Informații și Securitate, cel despre statutul ofițerului de informații și securitate și despre activitatea contrainformativă și activitatea informativă au fost transmise către Comisia de la Veneția pentru evaluare și exprimarea unui punct de vedere, după care vor fi propuse spre aprobare în Parlament.


1
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?