X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

La ce scenarii să ne așteptăm după confruntarea dintre președinte și majoritatea nou creată – experți

13 feb. 2021,, 08:37   Politică
8552 28

Blocajul politic în care a intrat țara după ce majoritatea parlamentară nou creată și președintele nu au ajuns la un numitor comun privind desemnarea candidatului la funcția de premier, nu va fi soluționat prea curînd.

Experții constituționali au dat aprecieri diferite celor întîmplate ieri la Parlament, în timp ce unii consideră că din punct de vedere constituțional nu există o majoritate parlamentară, ci doar o „colectare de semnături”, alții afirmă că formal au fost întrunite condițiile pentru înaintarea candidatului Mariana Durleșteanu, propus de majoritatea PSRM, grupul Pentru Moldova și trei deputați neafiliați.

„Eu nu am văzut să fie constituită o majoritate parlamentară, aceea a fost o simplă colectare de semnături. Nu consider că e o majoritate în sensul strict juridico-politic, această declarație a lor nu obligă pe nimeni la nimic. Președintele are dreptul să înainteze candidatura care o consideră de cuviință la funcția de premier. Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere după a doua solicitare de învestire a Guvernului, acest lucru duce la dizolvarea Parlamentului”, a relatat pentru Noi.md fostul judecător la Curtea Constituțională Nicolae Osmochescu.

Expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț spune că solicitarea votului de încredere de către un candidat care nu și-a dorit funcția de premier, cum s-a întîmplat în cazul Nataliei Gavrilița, vine în contradicție cu spiritul Constituției.

„Dacă vrei să înaintezi un candidat ca să blochezi numirea Guvernului, atunci vinovat va fi președintele, și nicidecum Parlamentul. Ceea ce înseamnă că putem să-i incriminăm președintelui rea-voință în investirea Guvernului. Din punct de vedere constituțional avem o listă formalizată de deputați care și-au pus semnătura în vederea susțineri candidatului Durleșteanu”, a explicat Cîrnaț.


Expertul mai spune că președintele Sandu fără să epuizeze prima procedură în raport cu candidatul propus Mariana Durleșteanu, a sfidat prevederile Constituției. Teodor Cîrnaț mai explică că la sesizarea PSRM, decretul de înaintare repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița de către președintele Sandu ar putea fi declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

„Curtea este obligată să declare acest decret neconstituțional, însă la noi de multe ori „se fac minuni”. În sensul că membrii CCM fac un un serviciu acelui partid care i-a desemnat în funcție. Vreau să cred că actuala componență, chiar dacă a fost numită pe criterii politice, nu va merge la revizuirea tuturor hotărîrilor din 2013, 2015, 2020, care se referă la numirea candidatului la funcția de premier”, a argumentat el.

În hotărîrea sa, Curtea ar putea indica actorilor politici să revină la etapa consultărilor în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru și soluționării crizei politice, mai spune intervievatul.

Expertul a mai menționat că dacă se va ajunge la concluzia că prin respingerea lui Durleșteanu a fost încălcată Constituția, atunci Parlamentul va începe procedura de suspendare din funcție a președintelui. Suspendare este inițiatiă de 1/3 din deputați și este adoptată cu votul a 2/3 din deputați, ceea ce e greu realizabil. Constituțional, această procedură este urmată de organizarea unui referendum cu privire la revocarea din funcție a președintelui.

Totodată, expertul exclude repetarea scenariului la care recurgea guvernarea anterioară, cînd șeful statului era suspendat pentru cîteva ore din funcție. Această practică a fost declarată neconstituțională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?