X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

La aceste alegeri, prezența la vot a diasporei moldovenești în Rusia va fi mai mare. Opinie

14 iun. 2021,, 09:40   Politică
3102 3

De această dată, prezența la vot a cetățenilor moldoveni în Rusia va fi mai mare, pentru că diaspora moldovenească din Federația Rusă și-a dat seama că și de votul ei depinde foarte multe.

Această opinie a fost exprimată de către jurnalista, fost membru al Parlamentului Republicii Moldova, Ludmila Belcenkova, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pkhomova, informează Noi.md.

Referindu-se la prezența scăzută la votare a cetățenilor moldoveni în Rusia în ultimii ani, ea a menționat că acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că în mai multe campanii electorale anterioare în Rusia a fost o prezență mare la vot, dar oamenii nu au putut să voteze în cele din urmă.

"Oamenii au stat la Ambasada, au fost cozi uriașe, dar în cele din urmă ei nu au putut vota. Și apoi, în fiecare an, înainte de alegeri, toată lumea începe să privească cum cineva vorbește despre diaspora, cine și ce... Și eu cred că oamenii și-au pierdut pur și simplu încrederea. Ei cred că iarăși vor sta din nou, vor fi din nou aceste cozi. Și apoi, probabil, secțiile de votare au fost distribuite în Federația Rusă nu prea corectă. De exemplu, au fost cîteva orașe în care sînt puțini cetățeni de-ai noștri. De ce a trebuit să deschizidă o secție acolo? Drept rezultat, cu secțiile în Rusia nu s-a primit prea bine. Și alegătorul a răspuns. A răspuns așa cum știe. El a răspuns cu picioarele. Pur și simplu nu a venit", a spus Liudmila Belcenkova.

Ea a subliniat că pentru votarea la viitoarele alegeri parlamentare din 11 iulie, secțiile de votare din Rusia au fost redistribuite, la Moscova au fost create noi secții de votare.


"Dacă ar fi după voia mea, probabil că aș lăsa secțiile care erau în Rusia și aș deschide și altele suplimentare la Moscova. Așa ar fi mai cinstit. De ce deschidem secții suplimentare în Occident și nu deschidem în Rusia? De exemplu, secția de votare din Lipetsk a fost închisă. Dar acolo sînt mulți moldoveni care au ajuns în cadrul programului de relocare. Ei au dublă cetățenie și pot să voteze. Dar se întîmplă ceea ce se întâmplă și aceasta nu este o coincidență. Și la Soci au închis o secție, nu știu dacă aceasta este o decizie corectă. Să vedem cum va răspunde alegătorul de data asta. Dar cred că prezența la vot de această dată va fi mai mare în Federația Rusă. Și acest lucru se datorează în primul rând faptului că diaspora, care se află în Rusia, și-a dat seama că de votul său depinde foarte multe", a spus jurnalista.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?