X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Kulminski: „Nu este clar ce mandat și ce atribuții are viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Moldovei”

29 mai. 2022,, 10:00   Politică
4877 0

Conflictul transnistrean trebuie rezolvat cît mai curînd posibil într-un mod pașnic, politic, pe baza unui plan pas etapizat și clar, dar pentru aceasta este necesar să existe un anumit consens în societate. Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Moldovei, Vlad Kulminski, vorbind la TVC-21, transmite Noi.md.

„Astăzi trebuie să trăim această perioadă dificilă fără escaladare, dar astăzi este extrem de important ca Chișinăul să se gîndească la soluționarea politică a conflictului transnistrean pentru a defini un astfel de plan clar, înțeles și etapizat, astfel încît toate instituțiile statului să înceapă să se ocupe de el, să înceapă realizarea practică a acestuia”, a menționat el.

Vlad Kulminski a spus că ar fi foarte greu, aproape imposibil, să se pună la punct un fel de soluție la conflictul transnistrean direct în formatul 5+2. „Probabilitatea ca acest lucru să se întîmple este extrem de mică. Prin urmare, acest plan trebuie propus, trebuie discutat. Adică trebuie să existe un motor care să-l miște și apoi să poată fi aruncat în 5 + 2, unde este împachetat foarte frumos, este învelit într-un ambalaj. În formatul „5+2” au fost prezentate tocmai acele părți care au participat la acest proces, cel puțin mai devreme. Astăzi, din păcate, nu este cazul. Prin urmare, cred că noi nu ne putem permite să mai așteptăm vreo 3-4 ani pînă se îmbunătățește situatia.Doar mi se pare că astăzi nu mai este timp de reflecție. Părțile sînt gata, pentru că nu există alte alternative. Pentru că toate celelalte alternative posibile - ți-e groază să te gîndești la ele, nici nu vreau să mă gîndesc la ele”, a spus fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

Referindu-se la posibilele căi de rezolvare a problemei transnistrene, el a spus că este încă greu de prezis ceva pe această temă. „Pentru că aici, în primul rînd, trebuie să avem un anumit consens în societatea noastră. Adică nu este posibil ca să se adune colea cinci oameni, să elaboreze un plan, să se înțeleagă și acesta să înceapă a funcționa. Nu. Ar trebui să fie Moldova, societatea moldovenească ar trebui să spună: „Da. Cam așa vedem noi soluționarea conflictului. Aceasta este o condiție prealabilă", a spus Vlad Kulminski.

"Și cînd și cu cine am discutat ultima oară despre acest subiect? Adică trebuie să înțelegem în societate ceea ce ne dorim, ca societate a Moldovei, în general", a spus fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare. În opinia sa, această problemă nu ar trebui rezolvată prin referendum. „Eu cred că aceasta ar trebui să fie o linie separată de comunicare guvernamentală, o linie separată de conversație cu publicul. Trebuie să fie prezent, pentru că fără acest sprijin din partea oamenilor nu se poate face nimic. Mai apoi, avem nevoie ca toate instituțiile statului să înceapă să funcționeze în ansamblu, pentru că astăzi lucrează fiecare în direcția lui. Nu avem o politică coerentă cu privire la reglementarea transnistreană. De exemplu, astăzi nu este deloc clar ce mandat și ce atribuții are viceprim-ministrul pentru Reintegrare”, a subliniat Vlad Kulminski.


5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?