Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Kulminski: "Guvernul are nevoie de sînge proaspăt"

30 iul. 2022,, 07:10   Politică
5777 0

Pe parcursul unui an de activitate actualul guvern al Moldovei ar fi trebuit să dea mai multe rezultate pentru țară și cetățenii săi și, cel mai probabil, el are nevoie de sînge proaspăt. Pe de altă parte, Cabinetul de Miniștri poate fi evaluat nu prin prezența anumitor rezultate, ci prin absența a ceea ce ar fi putut fi, dar nu s-a întîmplat, într-un sens pozitiv. De exemplu, în Moldova lucrurile ar fi putut fi mult mai rele și ar fi putut deveni parte a spațiului cuprins de război, dar acest lucru, din fericire, nu s-a întîmplat.

O astfel de opinie a exprimat directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, fostul viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vladislav Kulminski, în cadrul emisiunii "Glavnoe" de la TVC-21, relatează Noi.md.

Evaluînd anul guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate, care controlează puterea executivă și legislativă din țară, el a menționat că putem judeca ce s-a întîmplat prin prisma declarațiilor fostului prim-ministru britanic, Tony Blair, o persoană destul de respectată în Est și în Vest.

"El a subliniat că democrația este foarte, foarte importantă, adică drepturile omului, supremația legii, economia de piață, onestitatea, instanțele deschise, instanțele competente oneste. Toate acestea sunt foarte importante, dar, de fapt, orice guvern este întotdeauna judecat după rezultatele pe care le-a obținut pentru cetățenii țării, ceea ce guvernul a reușit să realizeze, cum se simt cetățenii. Și aici nu vorbim despre unele materii supreme: democrație, multe alte lucruri. Vorbim aici despre lucruri absolut de bază: cum se simt cetățenii în viața reală. Prin urmare, cred că, în final, acest guvern al Republicii Moldova va fi judecat și după acest lucru: cum se simt cetățenii țării, ce rezultate au fost obținute", a spus Vladislav Kulminski.
Potrivit acestuia, pe de o parte, guvernul poate fi judecat nu prin prezența anumitor rezultate, ci prin absența a ceea ce ar fi putut fi, dar nu s-a întîmplat, în sensul pozitiv.

"Pentru că lucrurile ar fi putut fi mult mai grave în Republica Moldova. Moldova ar fi putut deveni cu ușurință parte a spațiului cuprins de război. Acest lucru s-ar fi putut întîmpla. Dacă e să ne imaginăm cum ar arăta, ar arăta pur și simplu mortal pentru Republica Moldova. Dar acest lucru, din fericire, nu s-a întîmplat", a subliniat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova.


El crede că actualul guvern, desigur, ar fi trebuit să ofere mai multe rezultate pentru țară.

"Fără întrebări. Cred că Guvernul astăzi are nevoie de sînge proaspăt. S-ar putea să mă înșel, pentru că nu exprim punctul de vedere al cuiva cu privire la aceste probleme, ci doar al meu. Dar am impresia că niște sînge proaspăt nu ar strica. Pentru că există un fel de predeterminare. Jean Calvin a spus că totul în viața noastră este absolut predeterminat și nu putem influența nimic, trebuie doar să îndeplinim în această viață destinul care ne este prescris de undeva de sus. Iată deci, un astfel de calvinism în acțiunile guvernului nu ar trebui să existe, deoarece guvernul, chiar și în cele mai dificile situații, ar trebui să emane încredere că guvernul știe ce face. Ar trebui să emane putere, nu slăbiciune. Guvernul trebuie să arate că poate controla cu adevărat situația, că ține situația sub control, în propriile mîini. De aceea mie personal îmi lipsesc toate aceste lucruri. Aș dori să văd guvernul mai puternic și mai încrezător, astfel încît cetățenii să aibă mai multă încredere în el. Și, desigur, încrederea cetățenilor depinde într-adevăr în mare măsură de cît de puternic și încrezător este guvernul", a spus Vladislav Kulminski.

Potrivit lui, în țară există cu siguranță multe probleme, dar astăzi sarcina prioritară a Guvernului este mobilizarea pentru a oferi, găsi resurse pentru a compensa acele tarife la gaze pe care întreaga țară va trebui să le plătească în toamna și iarna acestui an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?