COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2959
Puterea stiri: 6922
Coronavirus stiri: 7690

Kulminski: "Formatul 5+2 poate doar să formalizeze, dar nu și să găsească o soluție pentru reglementarea transnistreană"

24 sep. 16:15   Politică
2519 12

Formatul de negocieri "5+2" poate doar să formalizeze o soluție politică pentru soluționarea conflictului transnistrean, să o finalizeze, ambaleze în mod corect, împacheteze și s-o prezinte, dar soluția în sine trebuie atinsă prin alte canale multilaterale, în urma negocierilor, și este foarte important că Chișinăul în acest sens să fie activ în ceea ce privește promovarea soluționări politice a conflictului transnistrean.

Această opinie a fost exprimată de viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Территория свободы" cu Lilia Burakovski, transmite Noi.md.

"Este bine că un astfel de format există în principiu. Este mai bine existența unui format de negocieri decît absența acestuia. Dar în formatul 5+2 nu va fi posibil de dezvoltat sau de găsit o soluție politică la conflictul transnistrean. Acesta nu este acel format care deodată va ieși și într-o anumită perioadă de timp va găsi soluționare politică a conflictului transnistrean. Nu va fi așa. Acest format este un fel de stare civilă, un "Palat al nunților", unde trebuie să aduci o decizie sau alta, sau o anumită direcție de mișcare sau alta și acolo aceasta va fi deja finalizată. El îi va da forma potrivită. Dar soluția trebuie atinsă prin alte canale, prin canale multilaterale, ca urmare a negocierilor, dar aici este foarte important ca Chișinăul, în acest sens, să fie activ în ceea ce privește promovarea unei soluționări politice a conflictului transnistrean. Formatul 5+2 poate împacheta, prezenta o soluționare politică, o decizie politică, deoarece la Serviciul stare civilă se întocmește un anumit act de stare civilă. Cam același lucru este și aici. Formatul 5+2 în sine este puțin probabil să ducă la dezvoltarea unei soluții finale, cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean", a declarat Vlad Kulminski.

În opinia sa, mai mult decît atît, formatul "5+2", puțin spus, s-a îndepărtat oarecum de obiectivele sale inițiale.

"El a fost creat inițial la Bratislava în 2002, apoi a fost Formatul "3+2", ulterior SUA și UE s-au alăturat ca observatori. Scopul și sarcina formatului a fost de a căuta și dezvolta principiile reglementării politice a conflictului transnistrean. O soluționare politică este sarcina principală a "5+2". Dar în ultimii zece ani, acest format se ocupă cu tot ce vrei. Astfel, timp de un an și jumătate, formatul "5+2" s-a ocupat de problema dezmembrării telecabinei peste Nistru. Aceasta are o legătură destul de îndepărtată cu soluționarea conflictului transnistrean", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.


Totodată, potrivit lui, Moldova va continua negocierile privind soluționarea conflictului în formatul "5+2".

"Acesta este un format în care Moldova își va continua participarea, el trebuie păstrat, pentru că un alt format nu există. Cu toate acestea, acest format trebuie completat cu un conținut corespunzător, și anume, reglementarea politică a conflictului transnistrean, iar Moldova va promova în mod consecvent acest principiu", a rezumat Vlad Kulminski.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Ce veți face dacă tariful pentru încălzirea cu gaze va fi extrem de ridicat?
🔽🔽