X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Kulminski: "Este nevoie de un consens al partidelor în problema reglementării transnistrene"

23 sep. 2021,, 18:15   Politică
2557 3

Diverse partide politice care activează în Republica Moldova încearcă să speculeze cu privire la soluționarea conflictului transnistrean, dar această practică vicioasă trebuie oprită și trebuie create condiții pentru ca urmare a dialogului dintre ele să fie dezvoltat un anumit consens pe această problemă importantă, națională.

Această opinie a fost exprimată de viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Interviu exclusiv" de la postul de televiziune "REN Moldova", relatează Noi.md.

"Este o practică vicioasă pentru noi ca toate partidele politice să înceapă să speculeze pe seama conflictului transnistrean. Aș dori să văd situația în care toate partidele politice, dimpotrivă, să muncească rațional asupra abordărilor și modelor de soluționare a conflictului transnistrean, ca să fie un anumit dialog și să existe un anumit consens chiar și între diferite partide politice, pentru că aceasta este o problemă națională, și ar fi rezonabil ca să existe un anumit dialog și ca reprezentanții partidelor să ajungă la anumite decizii consensual, și ca această politică să fie promovată în mod constant de către fiecare guvern", a spus Vlad Kulminski.

În opinia sa, în acest sens, de exemplu, existența unei platforme parlamentare ar fi soluția potrivită pentru acest lucru.

"Pentru că în cele din urmă, guvernul în general și eu, ca negociator din partea Chișinăului, avem nevoie de un anumit mandat politic pentru desfășurarea negocierilor, avem nevoie de un anumit sprijin politic și ar fi bine ca acest lucru să continue în cadrul uuii anumit consens atins în cadrul unui dialog rațional, care să fie efectuat între toate părțile", a spus viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.


El a menționat că există anumiți parametri de bază în reglementarea transnistreană, dar în politicile pe această temă nu a existat o anumită continuitate.

"Politica noastră a diferitelor guverne a fost întotdeauna plină de salturi și zigzaguri. Am alergat înainte, apoi înapoi, apoi la stînga, la dreapta, într-o parte și este greu să spunem dintr-o privire dacă am avut o perioadă în care am urmat într-adevăr consecutiv și ferm o anumită politică privind soluționarea conflictului Transnistrean și ne-am deplasat în această direcție, dar acest lucru este extrem de important", a subliniat Vlad Kulminski.

"Astăzi avem un anumit dezechilibru. De exemplu, există serviciu vamal care își promovează politica, există organele fiscale care se mișcă în direcția lor. Există Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura, diverse agenții și departamente, dar nu există o coordonare a eforturilor lor de a atinge scopul-cheie - crearea unui stat funcțional și unificarea țării. Și este foarte important să creăm un mecanism de coordonare în care politica pe care o promovăm în legătură cu reglementarea conflictului transnistrean să fie clară, coerentă și să răspundă intereselor Republicii Moldova", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?