Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Kulminski: Cîțiva deputați au venit la întîlnirea cu președintele pentru a crea scandal

6 sep. 2022,, 07:12   Politică
4613 0

Doar trei deputați ai Adunării Populare au venit la întîlnirea cu președintele Maia Sandu pentru a crea scandal. Restul, au adresat întrebări dure, dar politicoase.

O spune ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, prezent la întrevederea șefului statului cu deputații Adunării Populare. În același timp, deputații guvernării și reprezentanții societății civile spun că disensiunile dintre Chișinău și Comrat apar pentru că autonomiei i-au fost acordate prea multe privilegii, notează IPN.

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski, explică scandalul din timpul întîlnirii președintelui Sandu cu deputații Adunării Populare prin faptul că socialiștii și-ar fi dorit să compromită vizita șefului statului la Comrat. Se întîmplă după ce mai mulți deputați ai Adunării Populare i-ar cerut președintelui să meargă în Rusia pentru a negocia un preț mai bun la gaz.

„În cadrul întîlnirii din Adunarea Populară, din cei 33 de deputați prezenți, 30 au pus întrebări dificile, dure, dar într-un mod foarte politicos. Ei au demonstrat respect față de statul Republica Moldova și funcția de președinte. Dar acolo erau 3 deputați din fracțiunea socialiștilor, care pur si simplu urlau non-stop. Așa nu poți să te comporți cu președintele țării. A fost foarte corect că întîlnirea a fost întreruptă. Nu trebuie să-i punem pe toți într-o oală, acolo erau persoane care au venit cu un scop clar de a submina această întîlnire și de a provoca un scandal”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

În contextul disputelor din timpul întîlnirii președintelui cu deputații Adunării Populare, reprezentanții guvernării spun că opinia publică n-ar trebui să-și creeze o impresie generală despre autonomia găgăuză prin prisma declarațiilor unor aleși din regiune.

„Nu e cazul să ne creăm impresia despre toți concetățenii noștri din autonomia găgăuză, pornind de la o mînă de provocatori și țipălăi, deseori absolut needucați, din Adunarea Populară. În autonomie sînt diferite tendințe. De exemplu, crește substanțial numărul părinților care vor să-și dea copiii la studii cu predare în limba de stat. Mulți tineri studiază la Universitatea din Galați. Pornește încet business-ul cu România. Dar noi sîntem în situația cînd mesajul politic din Găgăuzia este monopolizat de un grup de persoane din Adunarea Populară. Cînd motanul nu-i acasă, joacă șoarecii pe masă, în special cei finanțați de Federația Rusă. Statul trebuie să aplice legea atunci cînd este vorba de securitatea națională. Puterea centrală nu s-a ocupat de integrarea acestei autonomii”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.

În același timp, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că autonomia dispune de un set de privilegii contrare Constituției Republicii Moldova, fiind o entitate folosită de Moscova pentru a-și promova interesele.

„Relațiile dintre Chișinău și Comrat sînt așa cum sînt nu pentru că în Găgăuzia cetățenii sînt răi, ci pentru că pe plan juridic am permis să apară niște competențe contradictorii. Lucrurile sînt vagi și pentru cei din Găgăuzia, și pentru Guvernul central. În domeniul fiscal, doar 8% din veniturile autonomiei sînt taxe locale, restul sînt banii noștri pe care-i transmitem ca ei să-și satisfacă pofta de recunoaștere externă. Foarte multe legi adoptate la nivel regional, sînt anticonstituționale. Dar noi nu avem curajul să ducem aceste dovezi la Curtea Constituțională și să anulăm acele decizii. Federația Rusă nici pentru o clipă n-a renunțat la elementul de șantajare și corupere a elitelor găgăuze”, a explicat expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

În data de 2 septembrie președintele Maia Sandu a întreprins o vizită la Comrat. Șeful statului s-a întîlnit cu deputații Adunării Populare și a avut un discurs în fața studenților și profesorilor Universității de Stat din Comrat. Vizita nu a cuprins și o întrevedere separată cu bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?