Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Krejčí : Avem relații bilaterale foarte bune, dar există și elemente care provoacă îngrijorări

14 noi. 2018,, 07:42   Politică
4391 0

Guvernul Republicii Cehe a anunțat recent Republica Moldova drept stat de cooperare prioritară pentru dezvoltare, dar statul ceh resimte și anumite elemente care provoacă destule îngrijorări, legate de evoluția anumitor lucruri în Republica Moldova.

Declarații în acest sens a făcut Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí, în cadrul interviului„Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază”, oferit agenției de presă IPN.

Moldova a făcut parte din prioritățile noastre de cooperare și în ciclul precedent, din 2013 pînă în 2017. Anul acesta Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Agenției Cehe pentru dezvoltare de a menține acest statut al Moldovei și pentru perioada următoare. Moldova este o țară destul de apropiată nouă, am avut acel trecut comun – 40 de ani în tabăra socialistă - și noi vrem să contribuim ca Moldova să se ridice și să atingă standardele europene, nivelul de viață european, acesta fiind vectorul programului nostru. Ne axăm pe două principii de bază, de care ne ținem la alegerea direcțiilor, pentru că e clar că nu putem să fim deopotrivă de activi în toate, se cere o specializare. Acestea sînt sectoare, unu la mînă, unde moldovenii sînt interesați de ajutorul și cooperarea cu noi. Doi la mînă, sînt domenii unde avem experiență relevantă, unde am parcurs un itinerar similar sau am explorat circumstanțe asemănătoare pentru a ne dezvolta. Așa că am avea de propus multe, avem exemple și de ordin pozitiv, dar și de ordin negativ, adică pe ce căi nu este bine și nu este eficient să se meargă.”, a spus Ambasadorul ceh.

Diplomatul caracterizează relațiile moldo-cehe drept foarte bune, deși țara sa, în calitate de membru al UE, este îngrijorată de evoluția anumitor lucruri în Republica Moldova, formulate de structurile europene în ultima perioadă.

„Avem relații bilaterale foarte bune și o cooperare strînsă. Sperăm că vom continua această cooperare și cu guvernul care va fi format în urma alegerilor. Suntem parte a Uniunii Europene și atunci cînd se formulează deciziile UE privitor la Moldova, ele conțin și poziția noastră. Există elemente care provoacă destule îngrijorări. Mă refer îndeosebi la alegerile primarului Chișinăului. Urmărim și campania pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 care, neoficial, a început deja, vom fi cu ochii și pe alegerile propriu-zise”, a spus diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?