X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Krasnoselski: Nu avem dreptul să justificăm inacțiunea prin absența întîlnirilor în formatul ”5+2”

11 mai. 2022,, 16:30   Politică
2700 0

Liderul nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski, a cerut Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să contribuie la intensificarea negocierilor privind reglementarea relațiilor cu Republica Moldova.

Potrivit serviciului său de presă, Vadim Krasnoselski a făcut o astfel de solicitare la întîlnirea de la Tiraspol cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch, la care a fost discutată pauza în formatul de negocieri "5+2" (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatori din UE și SUA).

"Este inacceptabil, pur și simplu nu avem dreptul să justificăm inacțiunea prin absența întîlnirilor în formatul "5+2". În afară de garanți, există părți, intermediari, observatori ai procesului de negociere. Trebuie rezolvate problemele legate de coșurile umanitare, economice, problemele asigurării vieții. De aceste decizii depinde viața atît a poporului transnistrean, cît și a poporului moldovenesc", a spus Vadim Krasnoselski.

"În ciuda probabilității mai mult decît modeste de a organiza o întîlnire a participanților la formatul 5+2 în viitorul previzibil din cauza dificultăților în relațiile țărilor garante, procesul de negociere trebuie să continue", a declarat Vadim Krasnoselski, care consideră necesară intensificarea activității formatului 5+2 prin contacte directe cu partea moldovenească.

La sfîrșitul lunii aprilie, liderul Transnistriei a avut o întîlnire cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, în urma căreia a fost deblocată activitatea Uzinei metalurgice moldovenești din Transnistria, s-au ajuns la acorduri privind furnizarea energiei electrice de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan pentru malul drept al Nistrului. Negocierile care au avut loc au fost primele la un asemenea nivel de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova la sfîrșitul anului 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?