Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Krasnoselski: Moldova va ajunge în instanțele internaționale

29 mai. 2019,, 15:51   Politică
2775 6

Transnistria va depune cereri în instanțele internaționale privind agresiunea militară a Moldovei la începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

Potrivit agenţiei Infotag, acest lucru a fost confirmat în ajun de către președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, la întîlnirea cu angajaţii MAE al Transnistriei.

El a subliniat că „unul dintre principiile de bază ale dreptului penal este ireversibilitatea și, oricît timp ar trece, infractorul care a ucis un om trebuie să se trezească în transpirație rece, cu gîndul că va fi luat şi tras la răspundere pentru acțiunile sale”.

Potrivit fostului ministru de interne, „există multe exemple istorice cînd în unele state, după zeci de ani, infractorii care au atentat la viața cetăţenilor paşnici au fost aduşi în fața justiției”.

„Acţiunile în judecată cu siguranță vor fi, dar sarcina noastră de astăzi este să nu ne pierdem memoria. După război au trecut aproape trei decenii. A crescut o nouă generație. Trebuie să reamintim despre evenimentele legate de formarea statalității transnistrene. Trebuie să creăm un cîmp informaţional în jurul trecutului, prezentului și viitorului nostru. Să oferim ocazia să le amintim tuturor colegilor noștri (participanților la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană – „I.”) despre acele evenimente”, a spus Krasnoselski.

În același timp, el a subliniat că „cei care au fost trimiși să se sacrifice trebuie separați de grupul Ilașcu, de cei care au împușcat locuitorii paşnici la Dubăsari sau de acei polițiști care au împușcat în oameni neînarmați pe 1 aprilie 1992 la Bender, acțiuni care trebuie evaluate juridic”.

Krasnoselski și-a exprimat indignarea față de faptul că „membrii grupului terorist „Bujor”, care l-au împușcat pe Nicolai Ostapenko, au primit distincții de stat și au fost aleși în absență în parlamentele din Moldova și Romînia”.

„Aici nu ne putem înțelegem unii pe alţii. Avem eroi diferiți. Ei îi au pe cei care au comis crime. Noi îi avem pe victimele lor”, a spus Krasnoselski.

El a reamintit că „cînd i-a dat tema pentru acasă Președintelui Moldovei, Igor Dodon, l-a întrebat clar dacă este gata să dea o evaluare politică, istorică și juridică evenimentelor din 1992 și să anuleze decretul privind decorarea infractorilor cu cele mai înalte distincții ale RM”.

„Încă nu am primit un răspuns”, a spus liderul de la Tiraspol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?