COVID-19 în MOLDOVA

Kozak: Rusia va examina chestiunea obținerii cetățeniei ruseşti de către locuitorii Transnistriei

Kozak: Rusia va examina chestiunea obținerii cetățeniei ruseşti de către locuitorii Transnistriei

Rusia va examina chestiunea privind obţinerea cetățeniei ruseşti de către locuitorii Transnistriei.

Declaraţia îi aparţine lui Dmitri Kozak, vicepreședintele Guvernului FR, Reprezentant Special al Președintelui Federației Ruse pentru Relații Economice și Comerciale cu Republica Moldova şi a fost făcută de acesta în urma unei întîlniri, la Tiraspol, cu liderul Republicii Moldovenești Nistrene nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, care a menționat ca fiind printre cele mai urgente probleme pentru cetățenii Transnistriei şi problema obţinerii în regim de urgenţă a cetăţeniei ruseşti, transmite Noi.md.

Dmitri Kozak a menționat că părţile au discutat în cadrul reuniunii problema obținerii cetățeniei ruseşti de către transnistreni.


„Problema are, mai degrabă, un caracter cazuistic, juridic. O vom examina împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și vom găsi soluția potrivită. Toate persoanele care sînt eligibile pentru cetățenie în conformitate cu documentele trebuie să-și exercite acest drept. O vom face. Problema ţine de interpretarea sau neclaritatea regulilor care reglementează în detaliu procedura de recepţionare a documentelor etc. Aceasta nu este o chestiune politică. Cursul politic al Federației Ruse prevede că toate drepturile garantate de lege trebuie să fie exercitate", a declarat vicepremierul FR.

El a subliniat de asemenea că, timp de 30 de ani, Rusia sprijină Transnistria „deoarece aici locuiesc cetățenii noștri, compatrioții noștri care au nevoie de sprijin".

Potrivit lui Dmitri Kozak, „Republica Moldovenească Nistreană se află într-o situație dificilă datorită nerezolvării şi nereglementării problemei privind statutul regiunii și are nevoie de sprijin adecvat. În cadrul întîlnirii, am convenit asupra problemelor de actualitate în funcționarea economiei, sfera socială și asupra asistenței metodologice, organizaționale și materiale pe care Federația Rusă o poate oferi astfel încît locuitorii Transnistriei să se simtă cît mai confortabil în condițiile existente”.

Vicepremierul a menționat că Federația Rusă participă activ la procesul de negociere pentru a rezolva problema transnistreană.

„Conflictul a fost depăşit datorită misiunii de menținere a păcii, inclusiv din partea Rusiei. Există cîteva probleme actuale în activitatea formatului „5 + 2” care nu pot fi rezolvate din cauza poziției geografice a Transnistriei, ci pot fi rezolvate doar în procesul de negociere cu Chișinăul. Ele sînt rezolvate. În ultimii ani, unele dintre aceste probleme sociale și interne, aspecte ale activității economice au fost soluționate și vom continua să participăm activ la acest proces pînă cînd va fi rezolvat definitiv", a subliniat oficialul.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load