X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Kozak: Opinia SUA nu poate fi considerată drept factorul de bază în reglementarea problemei transnistrene

11 sep. 2018,, 08:10   Politică
3608 5

„Statele Unite ale Americii sînt atît de departe de problemele cetățenilor simpli din Moldova, încît este inadmisibil ca opinia SUA să se facă factorul de bază în reglementarea sau nereglementarea problemei transnistrene. În cele din urmă acest lucru umilește statul moldovenesc și conducerea țării.

Aș vrea să-i doresc conducerii Moldovei mai multă independență. Trebuie să vă determinați de ce au nevoie cetățenii Republicii Moldova și nu de ce au nevoie cetățenii SUA. Ei au destule probleme proprii”.

Acest lucru a fost declarat în cadrul unui interviu oferit „Moldavskie vedomosti” de către Dmitri Kozak, vicepreședinte în exercițiu al Guvernului FR, reprezentant special al Președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova.

Relatînd istoria pregătirii Foii de parcurs pentru reintegrarea Moldovei, a așa-numitului Memorandum Kozak – un document care trebuia să conducă la reglementarea definitivă a conflictului transnistrean, politicianul rus a specificat că în cadrul pregătirilor a fost atins acordul total al părților.

„Timp de o săptămînă ei au început să se miște rapid în direcția unirii. Am văzut cum parlamentarii și reprezentanții puterii executive rapid îmbunătățesc acest document, încearcă să creeze un stat real funcționabil. Înlătură lacunele și se înțeleg în toate privințele. Înțelegeți, nu e nimic mai rău decît să trăiești într-un stat nerecunoscut. Oamenii sînt lipsiți de drepturi. Este foarte rău și pentru Moldova. Îmi amintesc că Președintele Vladimir Nicolaevici timp de trei ani nu putea să viziteze mama sa bolnavă, țintuită de pat. Ulterior, atunci cînd a fost aprobat Memorandumul și adoptată decizia privind unirea, au început acțiunile reale privind ridicarea tuturor acestor bariere”, a spus Dmitri Kozak.


El și-a amintit că atunci legătura telefonică în raioanele de frontieră cu Moldova nu funcționa, fiind bruiată etc. „Noi am reușit să pornim legătura, să deschidem frontiera, inclusiv pentru șefii republicii. Îmi amintesc cum a doua zi după semnarea Memorandumului Voronin și-a vizitat mama. Acest lucru la fel a fost unul pozitiv. De asemenea Președintele Moldovei a apelat la Uniunea Europeană pentru a ridica restricțiile de ieșire a conducerii transnistrene. Au fost pași reciproci. Înțelegeți, am văzut ochii arzînd ai oamenilor atît în Moldova, cît și în Transnistria atunci cînd telefoanele s-au pornit. Ei au putut să-și sune rudele, să cheme ambulanța. Și poate, dacă ați trăi în condițiile acestui Acord parafat, fără să vă grăbiți să-l semnați, sînt convins că peste o lună, două acest lucru s-ar produce de la sine. A fost o pornire pozitivă din partea ambelor părți. Toată lumea s-a săturat de această zarvă în jurul frontierelor și a.m.d.”, a menționat vicepreședintele Guvernului FR.

El a constatat cu tristețe că totul a fost distrus, iar compromiterea acestui Acord este un fapt negativ. „Peste jumătate de an Vladimir Nicolaevici a adresat o scrisoare conducerii Rusiei, specificînd în ea că „acest document a fost, este și va fi un plan de perspectivă și de bază pentru reglementarea transnistreană”. Este un citat. Astfel arăta poziția lui, datată cu mai 2004. Va fi foarte dificil să se revină la acest document. Toți înțeleg acest lucru”, a spus Dmitri Kozak.

Potrivit lui, în cadrul tuturor negocierilor s-a resimțit o neîncredere totală între conducerea Moldovei și Transnistriei. „La începutul acestui proces am văzut toată corespondența lor, acordurile. Mi s-a aruncat în ochi că oamenii nu au încredere unul în altul. Ei scrie una, gîndesc alta. Documentele semnate de conducerea superioară nu se execută. Eu am solicitat ca pînă la începutul cooperării noastre să nu să se semneze nimic. Deoarece la acest nivel trebuie să fie onorat chiar și un cuvînt dat, iar promisiunea întărită cu semnătura și ștampilă, cu atît mai mult… Acesta trebuie să fie îndeplinit necondiționat. Și întreaga etapă preliminară, două-trei luni, a fost însoțită de acest gînd: să nu crezi pe nimeni. În conducerea Moldovei stau oamenii care nu se grăbesc să-și țină cuvîntul. Nimic din ceea ce ei semnează nu se realizează. Și acest Memorandum va fi la fel. Conducerea transnistreană foarte mult a insistat asupra acestui argument. La Tiraspol se vorbea: Voronin va semna orice,iar mîine va refuza. Și, spre mare regret, așa și a fost. Și eu cred că această prăpastie doar s-a mărit în urma compromiterii reglementării”, a constatat politicianul rus.

El a mai menționat că după compromiterea semnării Memorandumului Kozak au avut loc o sumedenie de evenimente, situația internațională s-a schimbat. „Noi deja avem Kosovo, Osetia de Sud, Abhazia. Există un proces și există precedente internaționale. Și Rusia nu întîmplător a adoptat astfel de poziție în raport cu Kosovo. Și acum transnistrenii au căpătat o speranță și sincer cred că vor fi un stat independent. După astfel de acțiuni va fi foarte dificil să se revină la masa de negocieri pentru reglementarea conflictului. Eu nu știu care eforturi, argumente vor trebui și, în primul rînd, nu din partea noastră, ci a Uniunii Europene, SUA și NATO pentru a forța sau convinge elita transnistreană să se pună de acord asupra altor lucruri. Chiar și în condiții mai loiale și liberale pentru Transnistria”, a menționat Dmitri Kozak.

Potrivit lui, nimeni nu va putea garanta că mîine nu va fi lichidat și nu va apărea un alt stat. Aceasta și este problema și efectul negativ al compromiterii Memorandumului. „Este o greșeală enormă. Trebuie să înțelegem că fiecare pas are consecințe. Și a doua zi, atunci cînd Chișinăul a renunțat la acest document, eu nu întîmplător am acordat atenția acestui moment. Chiar și la nivel casnic astfel de relații între oameni sînt imposibile, inacceptabile. Iar la nivel interstatal – cu atît mai mult. Dar ce a fost – a fost. Și noi vedem că acest proces nu poate reveni pe făgașul de negocieri în valoare deplină”, a constatat vicepreședintele Guvernului FR.

Referindu-se la ceea ce totuși împiedică acest fapt, jucătorii externi sau elitele nu doresc să ajungă la un consens, Dmitri Kozak a spus că conducerea Moldovei și-a făcut în cadrul negocierilor o impresie că noi, deși ne numim un stat suveran, totuși trebuie ca un nene important de peste ocean să ne spună că este corect.

„Și persoana cutare ar spune că este corect. Pe mine atunci m-a uimit poziția aceluiași „nene bun” care se pronunța împotriva faptului ca pe teritoriul părților implicate în conflict să se mențină pacificatorii care s-au dovedit a fi extrem de pozitivi. Dar sînt convins că la acel moment, deși neîncrederea a fost destul de mare și transnistrenii solicitau, pari-mi-se, ca misiunea să se mențină pe 10 ani, părțile ar trăi împreună doar trei ani în calitate de o țară și ulterior singure ar renunța la pacificatori.

Dar ce am obținut noi în schimb? Atunci a apărut posibilitatea de a scoate complet din Transnistria arme mari și cel mai mare depozit militar din Europa. Și au mai rămas 1800-2000 de soldăței care au stat la frontieră, pentru ca ei, pardon, să nu lupte din nou. Iată care este prețul problemei”, a spus politicianul rus.

„Și eu înțeleg că anume din aceste considerente a reieșit Vladimir Nicolevici în ceea ce privește pacificatorii ruși. El susținea că noi nu vom avea nici o problemă. Că în Moldova acest lucru va fi perceput absolut normal, deoarece pacificatorii ruși s-au dovedit a fi extrem de buni pe parcursul unei perioade îndelungate. Iar problema limbii este mai complicată. Și brusc a început să se vorbească despre o oarecare prezență militară rusă, baza militară rusă care nu avea nimic comun cu acordurile existente. Posibilitatea de a se uni într-un stat unitar a fost distrusă de un fleac”, a constatat Dmitri Kozak.

El s-a arătat convins că în cazul unei poziții normale deschise a conducerii moldovenești în raport cu oamenii săi, elita politică și comunitatea internațională nu ar avea loc nici o destabilizare. „Trebuia doar să acționăm deschis, argumentat și a.m.d. După ce Memorandumul a fost parafat, conducerea moldovenească brusc s-a speriat de ceea ce se va întîmpla”, a declarat el.

Referindu-se la greșelile Rusiei în acea situație, politicianul a spus că, posibil, singura greșeală din partea rusească constă în aceea că ea s-a lăsat convinsă de Vladimir Nicolaevici să sosească mai repede la Chișinău și să semneze acest Memorandum. „El singur ne-a rugat. Eu atunci consideram că nu trebuie să ne grăbim. Nu trebuie să venim. Iar Vladimir Nicolaevici a promis că totul va fi bine, ne-a rugat foarte mult să sosim la Chișinău și a.m.d. Vladimir Vladimirovici (Putin) a reacționat atunci bine: stat prietenos, Președintele republicii cere. Există o înțelegere totală, au fost semnate originalele documentelor. Cum să nu venim? Și așa o cotitură. Foarte trist”, a spus Dmitri Kozak.

Potrivit lui, actualmente conducerea Rusiei nu pierde speranța că va fi capabilă să ofere o astfel de asistență. Mai întîi de toate, reieșind din faptul că istoric Moldova este un stat prietenos cu Rusia.

„Aici locuiește partea majoră a compatrioților noștri dintr-o parte și din alta a Nistrului. Mulți într-un fel sau altul au obținut cetățenia FR. Noi trebuie să avem grijă de ei. Și este extrem de dificil să trăiești în aceste condiții. Imposibil pentru oameni simpli. Și în ansamblu pentru dezvoltarea statului, pentru construcția unui sistem economic, politic este la fel de dificil. Ținînd cont anume de acest fapt noi încercăm să contribuim la reglementare pînă acum. Cum s-ar spune, nu lăsăm mîinile jos. Dar după compromiterea Memorandumului este mult mai dificil acest lucru”, a constatat vicepremierul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?