Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Kedmi: "Una dintre amenințările constante la adresa statalității moldovenești este România"

16 ian. 2022,, 13:49 (reactualizat 16 ian. 2022,, 22:35)   Politică
7517 27

Mai presus de toate, statalitatea moldovenească este amenințată de slăbiciunea statului, de slăbiciunea economiei, de corupție, de elitele statului al cărui nivel scade tot mai mult și scăderea moldovenești, în același timp, nu contează care sînt opiniile lor. Iar una dintre amenințările constante la adresa statalității moldovenești este România, care nu vrea să accepte Moldova ca stat independent.

Această opinie a fost exprimată de omul de stat israelian, diplomatul, expertul militar-politic, fostul șef al Serviciului israelian de informaţii "Nativ", Yakov Kedmi, într-un interviu exclusiv emisiunii "Subiectul principal” cu Nina Dimoglo de pe canalul YouTube, Sputnik Moldova, relatează Noi.md.

"Corupția reprezentanților elitelor politice moldovenești și nivelul lor politic și cultural general din ce în ce mai scăzut conduc republica în jos. Și aceste calități fac foarte dificilă crearea unui stat cu adevărat puternic, independent. Acest lucru este destul de problematic pe baza celor treizeci de ani de experiență. Și atunci statele vecine, în primul rînd România, ar trebui să accepte principiul că Moldova este un stat independent. România acceptă formal acest lucru, dar de fapt nu consideră Moldova un stat independent, iar moldovenii - un popor care se deosebește de români. Astfel, una dintre amenințările constante la adresa statalității moldovenești este România, care nu dorește să accepte Republica Moldova ca stat independent", a menționat expertul.

În același timp, Yakov Kedmi a atras atenția asupra faptului că România astăzi este un stat mult mai puțin reușit în toate domeniile, atît economic, cît și politic, decît era acum cîțiva ani.

"Economia României nu întărește statul român. Și dacă, ca urmare a negocierilor dintre Rusia și Statele Unite sau a acțiunilor Rusiei, bazele militare americane vor părăsi România, atunci acest lucru va slăbi și conducerea României, și pe cei care au încercat întotdeauna să convingă poporul român că prezența bazelor militare americane și trupelor NATO pe teritoriul României doar întărește acest stat. Dacă americanii vor pleca din România și mai ales dacă vor pleca rușinați ca urmare a acțiunilor de forță ale Rusiei, acest lucru va slăbi și mai mult atît România, cît și atitudinea pro-românească din jurul României, inclusiv Moldova. Rusia, la negocierile cu Statele Unite, a cerut retragerea bazelor militare americane din România", a declarat expertul militar-politic, fostul șef al Serviciului israelian de informaţii”Nativ”.

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?