Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Kedmi: "România are vechile sale planuri pentru Moldova"

6 iun. 2022,, 15:21 (reactualizat 6 iun. 2022,, 19:17)   Politică
11428 0

România are planurile sale vechi pentru Republica Moldova, dar Rusia nu va permite ocuparea Moldovei.

Despre acest lucru a declarat omul de stat israelian, diplomatul, expertul militar-politic, fostul șef al Serviciului de informații israelian "Nativ", Yakov Kedmi, transmite Noi.md .

El a menționat că Moldova nu joacă un rol la fel de important pentru Occident și Statele Unite ca Ucraina, care a avut o importanță deosebită în calitate de cap de pod pentru războiul cu Rusia.

"Moldova nu are așa ceva. Dar România are propriile sale planuri vechi pentru Moldova. O parte din conducerea moldovenească sînt de fapt cetățeni români. Problema Transnistriei a început cu îndemnul "Unirea cu România!", iar populația din Transnistria și Găgăuzia nu vrea să se alăture României, iar acum există această agitație între partea pro-română a Moldovei și, împreună cu planurile napoleoniene ale României, să ia cumva Moldova în mîinile lor. Dar asta nu prea are o mare importanță. Puțin probabil să se întîmple acest lucru cu adevărat. Nu cred că Rusia va permite ocuparea Moldovei de către România, la fel cum nu va permite ocuparea Galiției de către Polonia. Aceasta este o cu totul altă întrebare", a spus Yakov Kedmi.

"În afară de toate, România este o țară NATO. Nu cred că Rusia va permite ca orice teritoriu al fostei țări sovietice, altul decît ceea ce a fost, să fie capturat din nou de o țară NATO. Este puțin probabil să se întîmple acest lucru. Dar ei încearcă să o facă, pentru că au propriile lor specificități, propriile condiții în Moldova. Ei vor fi în continuare acolo, într-un fel sau altul, încercînd să folosească elitele politice din Moldova. Dar ceea ce se întîmplă, va trezi și poporul Moldovei și va da putere celor care rezistă împotriva lor", a spus omul de stat israelian, diplomatul, expertul militar-politic, fostul șef al Serviciului de informații israelian "Nativ".

Potrivit lui, există un alt moment care obligă Rusia să intre în Transnistria.

"Aceasta este armata a 14-a. Ceea ce a lăsat acolo. Cantitățile și tipurile de arme care se află acolo nu mai pot rămîne în această stare, sub nasul Ucrainei. Și, prin urmare, armata rusă trebuie să preia controlul asupra a tot ceea ce a fost lăsat de armata a 14-a a regretatului general Lebedi, care nu a permis Moldovei să dețină Transnistria. Îmi amintesc declarațiile sale: "Încă o mișcare și tancurile noastre vor intra în Chișinău." Și acest lucru i-a oprit pe români și ceea ce se numea atunci armată moldovenească, pe Nistru. Deci, așa cum la vremea respectivă generalul Lebedi nu a permis transformarea Moldovei într-o provincie românească, la fel și acum. Dar pur istoric, cînd s-a alipit Moldova de Imperiul Rus? Cine își amintește? 1812. Cînd a apărut statul român? În opinia mea, în 1876. Asta e tot. Nimic altceva decît fapte istorice. Unde este România și unde este Moldova. Apropo, România a apărut doar sub presiunea statului rus, altfel România, ca stat, nu ar fi existat nici atunci", a subliniat Yakov Kedmi.

Comentînd ipotezele că, înțelegînd starea catastrofală a acțiunilor militare din Ucraina, Statele Unite și Occidentul colectiv ar putea lua decizia unei provocări în Moldova, care va fi îndreptată spre Transnistria și contingentul rus, în raport cu Moldova, pentru a forța Rusia să se grăbească, ca să întreprindă unele acțiuni care vizează salvarea, de exemplu, a populației și armatei ruse din Transnistria, să creeaze un alt front, el a menționat că Rusia folosește în Ucraina doar 15% din trupele sale.


"Ea are mai mult. Iar pentru Moldova nu are nevoie de mult. În plus, ministrul rus al Apărării a spus cîte unități noi ar trebui create în armata rusă în viitorul apropiat. Armata rusă nu se va împotmoli în Ucraina, așa cum doreau tovarășii din Occident, cîștigă din ce în ce mai multă putere împotriva principalului rival al NATO și al Statelor Unite. Dacă cineva vrea să intre în aceste mreje și să tragă și România acolo, ei bine, Dumnezeu să-i ajute!", a declarat omul de stat israelian, diplomatul, expertul militar-politic, fostul șef al Serviciului de informații israelian "Nativ".

Din partea redacție Noi.md: Majoritatea experților moldoveni intervievați de site-ul noi.md consideră că ar fi de dorit ca conducerea moldovenească să țină cont de posibilitatea dezvoltării evenimentelor exprimate de Yakov Kedmi. În același timp, este foarte important de dus o politică echilibrată, în urma căreia Republica Moldova, în toate scenariile posibile, nu va intra în nicio confruntare militară, va păstra independența și suveranitatea, precum și statutul de stat neutru orientat spre Europa și, în același timp, va reuși să mențină relații bune cu Ucraina, Rusia și alte țări CSI.

46
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?