Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Justiția - un obstacol în calea aderării Moldovei la UE - Vicepremier

13 mai. 2023,, 13:00   Politică
2383 1

Sistemul de justiție din Republica Moldova este foarte departe de a fi curat.

Cel puțin asta consideră ministrul de Externe, Nicu Popescu, potrivit căruia avem nevoie de mai mulți ani pentru a avea o justiție independentă și incoruptibilă. Vicepremierul a mai menționat că cei care se opun reformei justiției, se opun și parcursului european al Moldovei, iar neaderarea la UE, în contextul de război, ar putea fi fatală pentru țara noastră. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 11 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Nicu Popescu a subliniat că lucrurile au început a se mișca spre bine în justiția din țara noastră, dar mai este mult de muncit.

„Lucrul nu s-a terminat. Pentru acest an, deja am demonstrat că în Republica Moldova, lucrurile se schimbă - condamnarea lui Șor, preluarea Aeroportului, dar mai avem sute de cazuri de oameni corupți, finalizarea evaluării, extinderea acestei evaluării pentru sistemul din Procuratură. Sunt încă foarte multe acțiuni, dar deja, Republica Moldova a demonstrat că progrese sînt posibile, societatea și guvernarea pot asigura aceste progrese și acest lucru este foarte apreciat de partenerii europeni.

Dar, evident, justiția din Republica Moldova este foarte departe de o justiție curată, funcțională și toți cei care se opun curățării sistemului justiției, în același timp, se opun și viitorului european al țării, și stabilității, securității noastre. În condițiile în care avem un război major cauzat de agresiunea rusă la frontiera noastră, să nu aderi la UE, să nu faci progrese în aderarea la UE este un lucru foarte, foarte riscant, chiar potențial fatal pentru țara noastră”, a spus șeful diplomației de la Chișinău.


Ministrul a remarcat că în ultimii ani, sistemul de justiție a degradat și că acum și de aceea, acum, e mai lent procesul de reformare.

„În Republica Moldova, s-au pierdut foarte mulți ani pentru ajustarea la standardele europene. În justiție, noi nu am stagnat, noi am degradat în ultimii 5-7 ani, char mai mult și trebuie să recuperăm această degradare. Toate aceste handicapuri acumulate timp de mai mulți ani sub guvernări antieuropene, evident, continuă să marcheze capacitatea noastră de a ne mișca”, a punctat Nicu Popescu.

2
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?