X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Jurist: Formula de suspendare a președintelui este inechitabilă într-un stat de drept

26 sep. 2018,, 09:10   Politică
2965 2

Formula de suspendare din funcție a președintelui Igor Dodon, care a fost folosită de guvernare, nu este una echitabilă într-un stat de drept. Declarația aparține juristului Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, transmite IPN.

Potrivit acestuia, în anul 2017, Curtea Constituțională a transmis o adresă Parlamentului prin care a solicitat să fie reglementată instituția responsabilizării politice de o manieră democratică a președintelui Republicii Moldova, dar legislativul nu a făcut nimic în acest sens. „Există o adresă, Parlamentul inacționează, nu intervine cu modificări legislative și pune sub bătaie instituția Curții Constituționale, delegitimizînd-o prin asemenea hotărîri deocheate, că altfel nu le pot spune, și, în același timp, dezinstituționalizînd instituția președintelui. Eu nu înțeleg pentru ce se face acest atac la instituția președintelui în condițiile în care principiul de bază este stabilitatea funcției”, spune juristul PSRM.

Expertul Ion Tăbîrță consideră că șeful statul mai degrabă acum acționează politic decît instituțional. „El știe foarte bine că pentru aceste acțiuni nu va fi supus acțiunii de impeachment, de aceea își permite”, spune Ion Tăbîrță. Potrivit lui, această procedură de suspendare convine atît șefului statului, care obține anumite dividende politice, dar este convenabilă și majorității parlamentare care numește în anumite funcții persoanele pe care le dorește.

Expertul în drept constituțional Vitali Catană susține că în condițiile în care președintele Igor Dodon a acceptat demisia precedenților miniștri, dar a refuzat să-i numească pe cei propuși de Guvern, CC a reținut că șeful statului refuză să-și îndeplinească obligațiunile și a considerat că singura modalitate de a evita blocajul instituțional este suspendarea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?