X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Judecătorul lui Vlad Filat a fost sancționat pentru abateri de către CSM

8 mar. 2019,, 13:00   Politică
3437 0

Trei avertismente și o eliberare din funcție este bilanțul sancțiunilor aplicate în 2018 de membrii Colegiului Disciplinar, subordonat Consiliului Superior al Magistraturii, conform raportului de activitate al instituției.

Anul trecut, două avertismente i-au fost aplicate unuia și aceluiași judecător - Serghei Lazari de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. El este cunoscut pentru sentințele emise în ultimii ani în mai multe cazuri de rezonanță, precum cel al fostului premier, Vlad Filat.

Potrivit raportului de activitate pentru 2018, la Colegiul Disciplinar au fost înregistrate 37 de sesizări cu privire la fapte ce pot constitui abateri disciplinare în privința judecătorilor. Dintre acestea, au fost examinate și pronunțate hotărîri pe 25 de sesizări, de două ori mai puține decît în 2017 și de aproape trei ori mai puține decît în 2016.

Sancțiunea sub formă de avertisment, cea mai blîndă pedeapsă care poate fi aplicată judecătorilor care au comis abateri disciplinare, a fost aplicată în cazul a doi judecători. Este vorba despre Olga Ionașcu de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), care a fost sancționată pentru încălcarea, din motive imputabile, a termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărîrilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces.

Pentru aceeași încălcare, la mijlocul lunii noiembrie 2018, a fost sancționat cu avertisment și Serghei Lazari, magistrat de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Trei săptămâni mai tîrziu acesta a primit un nou avertisment, pentru abaterea disciplinară prevăzută în art. 4 alin. (1) lit. c), g), i) și j) - acțiunile judecătorului în procesul de înfăptuire a justiției care fac dovada incompetenței profesionale grave și evidente; încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotîrârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane; încălcarea normelor imperative ale legislației în procesul de înfăptuire a justiției; neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întîrziere sau necorespunzătoare a unei obligații de serviciu, fără o justificare rezonabilă, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane.


De menționat că în privința judecătorului Serghei Lazari au fost intentate în total cinci cauze disciplinare. Ca rezultat al examinării, trei dintre cauze au fost conexate și au fost formate în final trei cauze disciplinare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?