X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Judecătorul care l-a condamnat pe Șor – pasager fidel spre Israel

22 apr. 2021,, 11:30   Politică
3879 6

Dosarul – „Furtul Miliardului”. Inculpatul – Ilan Șor. Procurorii anticorupție, cu probele pe masă, cer 19 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie. Judecătorul îi oferă 7,5 ani. Măsura – arest la domiciliu se modifică. Acuzatul este eliberat imediat de sub strajă din sala de judecată.

După această decizie, concubina judecătorului lansează un salon de cosmetică pe Aeroportul Internațional Chișinău – controlat direct de inculpat. De acolo, aleasa judecătorului zboară spre capitalele modei: Paris și Milano, împreună cu sora vitregă a lui Ilan Șor. Între timp, Șor devine fugar, iar judecătorul – un pasager fidel spre Israel, țara de origine a inculpatului. Asta nu e tot. Judecătorul lui Șor mai are ceva de ascuns. Averea, scrie Rise Moldova, care a publicat o nouă investigație.

„Furtul Miliardului”este un titlu generic pentru întreaga spălătorie de bani care a condus la prăbușirea celor trei bănci, în perioada 2012-2014: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Procurorii operează în anchetă cu un alt titlu generic – „Frauda bancară”.

În acest caz, procurorii anticorupție au trimis în instanța de judecată peste 20 de dosare penale. Cei ajunși pe banca acuzaților sînt învinuiți, în mare parte, de spălare de bani, escrocherie, trafic de influență și mită.

Numele lui Ilan Șor apare pe unul dintre aceste dosare. El este învinuit că, la finalul anului 2014, în calitate de șef al Băncii de Economii (BEM), ar fi obținut prin înșelăciune peste cinci miliarde de lei, iar ulterior i-a spălat prin firme offshore. Cauza penală, în cazul Șor, a ajuns în prima instanță în august 2016. Judecătorul care a examinat dosarul se numește Andrei Niculcea.


Litigiul a durat mai puțin de un an. La finalul procesului, procurorii au solicitat ca Ilan Șor să execute 19 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. De cealaltă parte, apărătorii fostului șef de la BEM au pledat ca Ilan Șor să fie achitat pentru spălare de bani. Iar, cealaltă infracțiune de care era acuzat – „Escrocheria” (care îl costa între 8-15 ani de privațiune de libertate), să fie înlocuită cu alta – „Cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere”, care prevede o pedeapsă mai blîndă (pînă la 3 ani de închisoare), dar fiind eligibilă și cu Legea amnistiei.

Astfel, avocații lui Șor au cerut amnistia clientului lor. Pe 21 iunie 2017, judecătorul Andrei Niculcea a bătut cu ciocanul în masă. A citit sentința lui Șor. Propunerea avocaților prin care infracțiunea de escrocherie să fie înlocuită cu alta mai blîndă a fost acceptată. În total, în dosarul „Furtul Miliardului”, Șor s-a ales cu o pedeapsă de 7,5 ani de închisoare.

Sentința motivată a fost pronunțată la mijlocul lunii iulie 2017. Pînă astăzi, documentul integral, totuși, nu a fost publicat pe pagina web a instanței. Ulterior, procurorii și avocații au făcut apel. Însă, timp de mai multe luni, judecătorul Niculcea a ținut dosarul la el, sub pretextul că materialele urmau să fie traduse.

DUPĂ PROCES, SALON PE AEROPORT

Abia la începutul anului 2018, judecătorul Niculcea a expediat dosarul lui Șor în instanța de apel, acolo unde se află în examinare timp de mai mulți ani. Ședințele sînt amînate din diverse motive. Aproape trei luni mai tîrziu, după ce Niculcea scapă de dosarul lui Șor, mai exact pe 29 martie 2018, Aeroportul Internațional Chișinău, anunța pe pagina oficială că, în incinta aeroportului a fost deschis un salon de frumusețe.

Aeroportul Internațional Chișinău este administrat de compania Avia Invest SRL. În perioada în care a apărut salonul de frumusețe, președintele Consiliului de Administrare al companiei era Ilan Șor, adică inculpatul din dosarul „Furtul Miliardului”, examinat de Niculcea.

Salonul de frumusețe se numește – Diva Beauty. RISE Moldova a aflat că acesta era administrat de Svetlana Tumanova, concubina judecătorului Niculcea, care deține compania Diva Moda SRL.

CĂLĂTORIILE JUDECĂTORULUI: Chișinău-Tel-Aviv

În 2019, situația politică din Moldova, în mare parte, a fost reconfigurată. În luna iunie, oligarhul Vlad Plahotniuc a cedat puterea de la Chișinău și a fugit din țară.

Tot în acea perioadă, la mijlocul lunii iunie 2019, Ilan Șor, originar din Israel, a traversat ilegal frontiera Republicii Moldova și a decolat cu o cursă charter, într-o direcție necunoscută, oficial.

La cîteva zile după fuga lui Șor, pe 5 iulie 2019, judecătorul Andrei Niculcea zboară spre Tel-Aviv cu un avion de cursă, iar peste trei zile se întoarce la Chișinău.

RISE Moldova a urmărit deplasările lui Niculcea și a observat că, luna următoare, pe 23 august 2019, Andrei Niculcea călătorește din nou spre Tel-Aviv. De această dată, judecătorul petrece cinci nopți în Israel, iar pe 28 august revine la Chișinău.

Puțin mai tîrziu, pe 3 octombrie 2019, magistratul zboară a treia oară spre Tel-Aviv. Deja, el este însoțit de concubina Svetlana Tumanova și de către doi copii. Sejurul se întinde pe o perioadă de 18 zile.

Toate cele trei deplasări au fost făcute într-un interval de 4 patru luni, în iulie-octombrie 2019.

În cadrul unui briefing de presă din 3 septembrie 2020, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a lăsat să se înțeleagă că Șor s-ar ascunde, de fapt, pe teritoriul Israelului. „Procuratura a cerut extrădarea lui Ilan Șor, dar conform legislației Israelului, cetățenii acestui stat nu sînt extrădați”, a declarat Stoianoglo.

Continuarea investigației citiți pe Rise Moldova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?