Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Judecător: Numirea de către Parlament a trei membri în componența CSM ridică mari dubii

30 mar. 2023,, 17:30   Politică
3536 0

„Toate deciziile luate ridică dubii mari de legalitate și legitimitate”.

Este avertizarea președintelui interimar al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, Ion Chirtoacă, după ce Parlamentul a numit astăzi trei membri la CSM, iar deputații PAS au precizat că astfel instituția devine funcțională. Declarația a fost făcută pentru Realitatea.md.

„Cît privește faptul că la moment în cadrul CSM nu sînt prezenți nici jumătate plus unul, toate deciziile luate ridică dubii mari de legalitate și legitimitate. Ori Constituția Republicii Moldova la art. 122 prevede expres că CSM este alcătuit din 12 membri și atît. În concluzie, o lege organică nu poate prevedea un alt cvorum, care urmează a fi calculat din numărul membrilor CSM prevăzuți de Legea Supremă… ”, a precizat Ion Chirtoacă.

La fel, „potrivit Hotărîrii Curții Constituționale nr. 9 din 07 aprilie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii pînă la formarea sa într-o nouă și deplina componenta nu poate adoptată hotărîri privind numirea, transferul, detașarea, promovarea sau aplicarea de sancțiuni față de judecători”.

„Întrunirea legală a noii componențe a CSM va avea loc doar atunci cînd se vor alege 6 membri de către Adunarea Generală a Judecătorilor și numirea a 6 membri laici de către Parlament. Pînă atunci este aplicabil art. 15 alin. (12) din Legea nr26/2022, care fac trimitere la dispozițiile Codului administrativ care reglementează emiterea actului administrative individuale. Astfel, în HCC la care am făcut trimitere se precizează că pînă la întrunirea noii componente a CSM se vor aplica prevederile Codului administrativ. Art. 133 din Codul administrativ prevede clar ca cvorumul este de jumate plus unul din membrii săi. Iar pentru adoptarea hotărîrii este necesar de o majoritate simplă. Curtea Constituțională anume în acest fel a reglementat lucrurile, pornind de la faptul ca în CSM activau 7 membri, 6 judecători și 1 profesor, adică exista un cvorum de 50 plus unul. În concluzie CSM nu este funcțional deoarece nu are un conform de 50 plus unul, adică 7 membri. O altă logică a lucrurilor este în afara spiritului și loialității constituționale, transformînd CSM în organ exclusiv politic. Societatea civilă din CSM are rolul de contrapondere, de excludere a corportivizmului judiciar, dar nu invers”.


Menționăm că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) devine funcțional și urmează să se întrunească în următoarele zile în ședință.

O spun deputații PAS, după ce Parlamentul a numit astăzi, 30 martie, trei membri non-judecători în componența noului CSM. Este vorba de Tatiana Ceaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun.

13
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?