Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Juc explică de ce Moldova are puţine şanse să adere la UE

26 feb. 2018,, 18:21   Politică
4422 3

Politologul Victor Juc a explicat, în studioul Sputnik Moldova, a explicat extinderea personalului oficialilor guvernamentali, condus de vicepremier, ale cărui activități vor viza apropierea republicii de UE și punerea în aplicare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

În urma reformei administraţiei publice centrale în Moldova a fost introdusă o funcţie nouă – vicepremier pentru Integrare Europeană, care i-a revenit fostului ministru de externe Iurie Leancă.

Totodată, s-a menţinut şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în frunte cu Tudor Ulianovschi.

În opinia vicedirectorului Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, în republică este nevoie atît de Ministerul Afacerilor Externe, cît şi de vicepremierul pentru Integrare Europeană.

„Ministerul Afacerilor Externe urmează să se ocupe de politica externă a Moldovei, iar pentru apropierea europeană, cu atît mai mult după semnarea Acordului de asociere, este necesar sau un minister al integrării europene sau, cel puţin, un birou sau un oficiu. Acestea urmează să ofere consultaţii altor instituţii publice pentru realizarea cu succes a Acordului de asociere, dar nu să se ocupe cu politica externă a relaţiilor cu UE”, a declarat interlocutorul postului de radio Sputnik Moldova.


Expertul a menţionat că extinderea statelor de funcţionari responsabili pentru integrarea europeană este necesară în pofida faptului că Moldova nu dispune de un plan de aderare la UE, precum şi de perspective vizibile de a deveni membru al Uniunii Europene.

„Nu este vorba despre integrare europeană, nu este vorba de a deveni membru cu drepturi depline al UE. Moldova mai are pînă atunci. În primul rînd, este vorba despre apropierea de UE, în al doilea rînd, despre necesitatea transpunerii în viaţă a prevederilor Acordului de asociere. Aceste acorduri constituie forţa motrice a modernizării”, a specificat politologul.

Anterior spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a declarat despre intenţia de a depune cererea de aderare a Moldovei în UE în 2018.

La aceasta comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a răspuns că Moldova, în primul rînd, este necesar să se concentreze asupra desfăşurării reformelor.

„La aceasta etapă este importantă axarea pe reformele cheie şi implementarea Acordului de asociere”, a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?