X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

John Bolton: "NATO a creat o problemă creînd o zonă gri în Moldova, Belarus și Ucraina"

7 feb. 2023,, 11:15   Politică
4195 1

NATO a creat o problemă prin oprirea expansiunii sale și lăsînd zonă gri în Moldova, Belarus și Ucraina, permițînd astfel Rusiei să creeze probleme acolo.

Despre acest lucru a declarat fostul consilier de securitate națională al lui Trump, John Bolton, într-un interviu cu pranksterul Vovan și Lexus, scrie ziarul iz.ru

Crezînd că vorbește cu fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, John Bolton a împărtășit detalii despre lupta din culise cu Rusia care a precedat conflictul din Ucraina.

John Bolton a spus că în 2019 a venit la Minsk cu un singur scop - să-l convingă pe președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko să se îndepărteze de Kremlin.

Lukașenko a refuzat, iar în 2020 în Belarus a existat riscul unei lovituri de stat - oameni special instruiți au provocat revolte populare. Bolton recunoaște sincer că Statele Unite au sprijinit opoziționiștii din Belarus.

"Am fost la o întîlnire cu Lukașenko pentru a evalua dacă îl putem convinge să întoarcă spaele Moscovei. NATO a creat o problemă prin oprirea expansiunii sale și crearea unei zone gri în Moldova, Belarus, Ucraina, permițînd astfel rușilor să creeze probleme acolo", a spus John Bolton.

El a adăugat că a sprijinit mișcările de opoziție din Belarus, deoarece acestea influențau situația din întreaga Europă de Est.

"Marea întrebare a fost cum să realizăm aceste aspirații, astfel încît Belarusul să nu mai fie absorbit de Rusia. Lukașenko chiar dacă nu vrea să fie a doua vioară într-o Rusie extinsă, dar cu siguranță nu voia nici să fie spînzurat de propriul popor său pe un stîlp de lîngă unul dintre palatele sale prezidențiale. Așada, aceasa a fost o altă șansă pe care am ratat-o. Am fi putul pierde Belarus fără luptă, iar acest lucru ar fi dus pur și simplu la faptul că Ucraina, Polonia, republicile baltice s-ar fi aflat într-o poziție strategică foarte și foarte dezavantajoasă", a spus Bolton.
Politicianul a reamintit, de asemenea, promisiunea Secretarului de stat american, James Baker, către președintele RSSR, Mihail Gorbaciov, de a nu extinde NATO spre est. Potrivit lui Bolton, nu a existat o astfel de promisiune.



1
3
1
0
39

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?