Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Iurie Ciocan propune micșorarea numărului de membri ai CEC

3 aug. 2021,, 15:03   Politică
2507 1

Fostul preeșdinte al CEC Iurie Ciocan afirmă că noua componență a instituției trebuie să fie votată de către Parlament pînă la 15 septembrie curent.

„Vreau să aduc la suprafață o inițiativă discutată de mai mult timp în rîndul celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor și desigur participanților în alegeri. Cred că este momentul oportun de a opera modificări tehnice la Codul Electoral (fără avizul Comisiei de la Veneția) și a stabili în lege statutul permanent al tuturor membrilor CEC, nu doar a celor 3 membri aleși de colegii săi să administreze treburile instituției, cu o posibilă micșorare a numărului de membrii CEC de la 9 la 7. Obiectivul de bază este profesionalizarea activității CEC și prin aceasta fortificarea independenții fiecărui membru CEC în parte. Prima reacție este evidentă, aplicarea acestui mecanism de formare a CEC va genera costuri suplimentare. Cred că ar fi vorba de aproximativ plus 2 milioane de lei pe an, în formula de 7 membri”, scrie Ciocan.

Un alt argument în susținerea ideii date ar fi modificările propuse ce țin de creșterea continuă a sarcinii ce îi revine CEC-ului în organizarea alegerilor, cum ar fi controlul finanțelor partidelor politice, toată gama de sisteme informaționale gestionate de CEC, eventual introducerea metodelor alternative de participare la votare etc.

„În alte state, unde toți membrii CEC sînt demnitari publici, aceștia își împart domeniile de responsabilitate funcțională și muncind în echipă oferă societății încrederea că alegerile sînt organizate și desfășurate liber și corect. Stimați legiuitori, vă rog nu ratați această șansă. Următoarea fereastră de oportunități va apărea doar peste 5 ani”, conchide ex-președintele CEC.

Amintim că, în luna iunie curent a expirat mandatul actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale. CEC este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către preşedintele țării, ceilalţi 8 membri sînt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărîre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.


Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale activează permanent. Ceilalţi membri ai Comisiei sînt convocaţi de preşedintele Comisiei după caz. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei deţin funcţii de demnitate publică obţinute prin numire şi se supun prevederilor legislaţiei cu privire la statutul persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?