X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Irina Vlah a declarat că statutul limbii ruse în autonomie nu se va schimba

25 iun. 2018,, 16:11   Politică
4902 11

Autoritățile autonomiei Găgăuzia nu vor permite schimbarea statutului limbii ruse pe teritoriul regiunii, în pofida deciziei Curții Constituționale a Republicii Moldova, potrivit căreia limba rusă şi-a pierdut statutul de limbă de comunicare interetnică în țară.

Declarația în cauză a fost făcută de către bașcanul UTA Găgăuzia (Găgăuz Yuri), aflată în componența Republicii Moldova, Irina Vlah, luni, pentru ziarul “Izvestia”.

"În Găgăuzia au funcționat și vor funcționa școlile, grădinițele și alte instituții de învățămînt cu predare în limba rusă, deoarece 98% din grădinițe, școli, colegii și instituțiile superioare de învăţămînt din regiune oferă educație în limba rusă. Noi nu vom admite schimbarea statutului limbii ruse în autonomie", a relatat Vlah.

După cum a reamintit başcanul Găgăuziei, pe teritoriul UTA Găgăuzia, conform Legii cu privire la statutul juridic al regiunii, precum și conform Regulamentului (Constituției) Găgăuziei, în această parte a Moldovei sînt stabilite trei limbi oficiale: moldovenească, găgăuză și rusă. "Limba rusă este acea bază, pe care se ţine consensul național în Moldova. Forțele de guvernămînt se străduiesc să facă totul, pentru ca limba rusă să înceteze să mai fie limbă de comunicare interetnică pe teritoriul țării", a subliniat başcanul Găgăuziei.

Vlah a menționat că locuitorii Moldovei, în special, cei ai Găgăuziei, sînt indignați de decizia Curții Constituționale.

"Cu toate acestea, trebuie să facem tot posibilul pentru ca populația Moldovei să poată privi televiziunea în limba rusă, să citească cărți în această limbă, precum și este necesar să fie dezvoltată cooperarea cu Rusia", este convinsă lidera autonomiei.


Partidul Liberal, care cheamă la unirea Moldovei cu România, s-a adresat la CC cu solicitarea privind funcționarea limbii ruse. Potrivit opiniei liberalilor, statutul limbii ruse nu permite dezvoltarea limbii de stat, care "ar trebui să o înlocuiască în comunicarea dintre reprezentanții diferitor naționalități".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?