Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Iranul închide un institut francez după publicarea unor caricaturi considerate insultătoare în revista Charlie Hebdo

6 ian. 2023,, 03:00   Politică
2344 0

Republica Islamică Iran a anunţat joi închiderea Institutului Francez de Cercetare din Iran (IFRI), după publicarea de către revista satirică Charlie Hebdo a unor caricaturi considerate insultătoare la adresa liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, informează Agerpres.

"Ministerul pune capăt activităţilor Institutului Francez de Cercetare din Iran (IFRI) ca un prim pas" se arată în răspunsul iranian la caricaturi, publicat de Ministerul de Externe iranian. Potrivit site-ului său, IFRI este afiliat Ministerului francez al Afacerilor Externe. Institutul a apărut în 1983 după fuziunea Delegaţiei Arheologice Franceze în Iran (DAFI), creată în 1897, şi a Institutului Francez de Iranologie din Teheran (IFIT), fondat în 1947 de Henry Corbin. Iranul a avertizat miercuri Parisul că va reacţiona după publicarea unor caricaturi considerate insultătoare la adresa ayatollahului Ali Khamenei în revista satirică franceză Charlie Hebdo.

Săptămînalul francez a publicat zeci de caricaturi ale celei mai înalte personalităţi religioase şi politice a Republicii Islamice. Caricaturile au fost publicate în urma unui concurs lansat în decembrie, în timp ce în Iran se înmulţeau manifestaţiile după moartea tinerei kurde Mahsa Amini, arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus femeilor. Institutul Francez de Cercetare din Iran (IFRI), situat în centrul Teheranului, a fost închis timp de mulţi ani şi fusese redeschis în timpul preşedinţiei moderatului Hassan Rouhani (2013-2021) ca semn al apropierii relaţiilor dintre Franţa şi Iran. În cadrul IFRI se află o bibliotecă bogată, folosită de studenţii de limba franceză şi de cadrele universitare iraniene.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?