Criza energetică stiri: 1563
Cutremure stiri: 275

Ioniță: Actualul acord a rezolvat problema livrării de gaze către Transnistria

29 sep. 07:42   Politică
3917 0

Economistul Veaceslav Ioniță consideră că, prin actualul acord (semnat în octombrie 2021) cu Moldova, Gazprom a rezolvat toate problemele legate de livrările de gaze către malul stîng al Nistrului.

El a vorbit despre acest lucru miercuri, 28 septembrie, în cadrul conferinței de presă organizată de Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cu privire la problema crizei gazelor, relatează point.

Potrivit lui, Rusia a avut trei probleme legate de livrările de gaze către Republica Moldova. Prima este de natură politică - "Rusia este acuzată de finanțarea regimului de pe malul stîng". A doua problemă, de natură juridică, este modul în care se construiesc relațiile dintre Gazprom, Moldovagaz și Tiraspoltransgaz. Și a treia, economică - ce se întîmplă cu datoria malului stîng al Nistrului și cum și-ar putea returna Gazprom acești bani.

Economistul consideră că Gazprom a rezolvat toate aceste probleme după semnarea contractului cu Moldovagaz în octombrie 2021, sau mai degrabă a amendamentului la contract. Potrivit lui, în baza acestui amendament, Gazprom a transferat responsabilitatea pentru livrările de gaze pe malul stîng în întregime pe seama părții moldovenești (Gazprom furnizează gaz către Moldovagaz, iar deja această companie comună ruso-moldovenească furnizează gaz pe malul stîng). De asemenea, Ioniță a amintit că reprezentanții companiei ruse nu participă la votul privind livrările de gaze în stînga Nistrului, plasînd responsabilitatea luării unei decizii pe seama guvernului Moldovei.

"De asemenea, potrivit documentului, a fost clarificată problema privind datoria (malului stîng). În amendament este scris clar că Moldovagaz va achita integral livrările de gaze către malul stîng. De la semnarea documentului, pînă în prezent, pe malul stîng au fost livrate gaze în valoare de 1,1 miliarde de dolari - bani pe care noi ne-am asumat obligația de a-i achita către Gazprom. Reiese că luăm un împrumut de la Gazprom sub formă de bunuri și îl transferăm pe malul stîng - aceasta este decizia noastră suverană, Moldova a semnat pentru aceasta", spune economistul.


Potrivit lui, în acest fel Gazprom s-a distanțat și de problemele aprovizionării cu gaze către malul stîng, și de datorie, care este acum "problema internă a Moldovei".

"Apar trei întrebări. În primul rînd, cine a luat decizia ca Moldova să-și asume responsabilitatea pentru livrările de gaze în stînga Nistrului? Conducerea politică știa despre aceasta? Le-au fost aduse la cunoștință consecințele politice, juridice și economice ale unui astfel de pas? A doua întrebare este - în ce condiții furnizăm gaz pe malul stîng? În acest acord este prevăzut un mecanism de plată către Moldovagaz?", este nedumerit expertul.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав